Όλοι ξέρουμε το σπανάκι και τώρα πια οι περισσότεροι έχουμε τουλάχιστον ακούσει για το kale. Σε όσους δεν ταιριάζει η γήινη γεύση τους που θυμίζει γρασίδι, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη εναλλακτική που προσφέρει και πολλά οφέλη για την υγεία: το ξινολάπαθο.
Το ξινολάπαθο ή αγριοσέσκλο είναι ένα φυλλώδες πράσινο βότανο και για άλλους, λαχανικό που μοιάζει πολύ και χρησιμοποιείται όπως το σπανάκι. Είναι εγγενές στην Ευρώπη και η πιο κοινή, συνηθέστερα καλλιεργημένη και χρησιμοποιούμενη ποικιλία, έχει την επιστημονική ονομασία Rumex acetosa. Τα κόκκινα και
μωβ άνθη του το κάνουν να ξεχωρίζει.Ένα από τα κυριότερα συστατικά του είναι το οξαλικό οξύ, το οποίο του δίνει την οξύτητα και την ξεχωριστή του γεύση. Είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που το καθιστά μια υγιεινή διατροφική επιλογή.
Το ξινολάπαθο είναι επίσης μια εξαιρετικά πλούσια πηγή βιταμίνης Α, Β9 και C αλλά και ζωτικών μεταλλικών στοιχείων όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, το νάτριο, ο σίδηρος και το ασβέστιο. Παρέχει επαρκείς διαιτητικές ίνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο σε σαλάτες και μαγειρεμένα πιάτα αλλά και ως αποξηραμένο βότανο, σε ζεστό και κρύο τσάι.
Εκτός από τις συνήθεις χρήσεις του, προσφέρει και πολλά οφέλη για την υγεία. Περιέχει διάφορες ουσίες που είναι πολύ αποτελεσματικές στη θεραπεία και την πρόληψη μιας ευρείας γκάμας ασθενειών.
Πιο συγκεκριμένα:
Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση τσαγιού ξινολάπαθου για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ανθοκυανίνες που περιέχει δρουν ευεργετικά στην συγκεκριμένη ασθένεια.
Όντας μια πλούσια πηγή ασβεστίου, είναι καλό για τη διατήρηση της υγείας των οστών στις γυναίκες και για την πρόληψη προβλημάτων όπως η οστεοπόρωση.
Περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο σώμα.
Έχει αποτελεσματικές διουρητικές ιδιότητες που βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής ούρων, συμβάλλοντας έτσι και στην απώλεια βάρους.
Ο συνδυασμός χυμού ξινολάπαθου και καστορέλαιου σε ίσες αναλογίες είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την αϋπνία
Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο φυτό βοηθούν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων στο σώμα και αποτρέπουν την περαιτέρω εξάπλωση κάποιων μορφών της ασθένειας. Βοηθούν επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. ρόκειται κυρίως για μια καλή φυσική θεραπεία καθώς το οξαλικό οξύ και η χλωροφύλλη που περιέχει είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Είναι επίσης μια καλή φυσική θεραπεία για ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά. Χρησιμοποιείται επίσης για περιπτώσεις ήπιας τριχόπτωσης.
Τα φύλλα του βοηθούν στη θεραπεία της γονόρροιας, των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, του σκορβούτου, του χρόνιου καταρράκτη και των αιμορραγιών.
Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και καταπολεμά φλεγμονώδεις ασθένειες.
Περιέχει πρωτοκατεχουϊκό οξύ που βοηθά στην εξάλειψη των επιβλαβών ελεύθερων ριζών.
Τα αποξηραμένα φύλλα του χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των λειχήνων, των εποχιακών πυρετών και της φαγούρας
Το τσάι από ξινολάπαθο είναι μια φυσική θεραπεία για τις πέτρες στα νεφρά και τον ίκτερο και αποτελεί φυσικό καθαρτικό.
Ο χυμός των φύλλων εφαρμόζεται τοπικά για τη θεραπεία των δερματικών ελκών και εξανθημάτων
Δείτε επίσης: ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ (56η συνέχεια, Το αναμενόμενο τηλεφώνημα)
Το οξαλικό οξύ είναι μια τοξίνη, επομένως είναι πολύ σημαντικό η κατανάλωση του ξινολάπαθου να γίνεται με μέτρο. Όταν το μαγειρεύετε, μην χρησιμοποιείτε μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο ή αλουμίνιο, καθώς το μέταλλο θα αλληλεπιδράσει με το οξαλικό οξύ και το φαγητό θα έχει μια πολύ δυσάρεστη μεταλλική γεύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου