Μπορεί να ακούγεται σαν το σενάριo μιας νέας ταινίας της Disney, αλλά οι ειδικοί προβλέπουν ότι η AI (τεχνητή νοημοσύνη) θα επιτρέψει στους ανθρώπους να επικοινωνούν τόσο με τα κατοικίδιά τους όσο και με άγρια ζώα στην φύση.
Οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την «ψηφιακή βιοακουστική» (digital bioacoustics) – μικροσκοπικά, φορητά, ψηφιακά καταγραφικά – για να καταγράφουν τους ήχους, τα τικ και τις συμπεριφορές των ζώων που δεν μπορεί να αντιληφθεί ο άνθρωπος.
Αυτές οι βάσεις δεδομένων θα
χρησιμοποιηθούν για να εκπαιδεύσουν την AI να αποκρυπτογραφήσει αυτές τις μικροσκοπικές επικοινωνίες και να τις μεταφράσει σε κάτι πιο κατανοητό για εμάς, σχεδόν σαν ένα «ChatGPT για ζώα».Ερευνητικά σχέδια αναμένεται να προχωρήσουν σε σημαντικές ανακαλύψεις μέσα στους επόμενους 12 με 36 μήνες.
Τα πειράματα που θα φέρουν την επανάσταση
Η μη κερδοσκοπική εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης, «Earth Species Project», ιδρύθηκε το 2017 και έχει ως στόχο να καταγράφει, να κατανοεί και να “απαντά” στα ζώα – από γάτες και σκύλους μέχρι πιο ασυνήθιστα είδη, όπως φάλαινες και κοράκια.
Τα τρέχοντα πειράματα του Earth Species Project περιλαμβάνουν προσπάθειες χαρτογράφησης του φωνητικού ρεπερτορίου των κορακιών – και ένα άλλο πείραμα που αποσκοπεί στη δημιουργία νέων φωνητικών εκφράσεων που μπορούν να κατανοήσουν τα πουλιά.
Ένας από τους συνιδρυτές του Earth Species Project, ο Aza Raskin, πιστεύει ότι η παραγωγή φωνητικών εκφράσεων των ζώων θα μπορούσε να απέχει μόλις ένα χρόνο. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες φωνητικές εκφράσεις ζώων; Πιστεύουμε ότι, μέσα στους επόμενους 12 έως 36 μήνες, πιθανότατα θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό για την επικοινωνία των ζώων» δήλωσε στη Google.
«Θα μπορούσατε να φανταστείτε αν μπορούσαμε να φτιάξουμε μια συνθετική φάλαινα ή ένα συνθετικό κοράκι που θα μιλάει με τα ζώα, με τέτοιο τρόπο που να μην μπορούν να καταλάβουν ότι δεν μιλούν σε ένα πραγματικό ζώο. Το παράξενο είναι ότι μπορεί να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε μία συνομιλία με τα ζώα, χωρίς ωστόσο να καταλαβαίνουμε τι λέμε» συνέχισε.
Άλλα ερευνητικά σχέδια που αποσκοπούν στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και ζώων:
Τι σκέφτονται οι γάτες και οι σκύλοι;
Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επιτέλους να λύσει ένα μυστήριο που ταλαιπωρεί το ανθρώπινο γένος εδώ και αιώνες – τι σκέφτονται στην πραγματικότητα οι γάτες; Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίνκολν χρησιμοποιούν ΑΙ για να κατηγοριοποιήσουν και να κατανοήσουν τις εκφράσεις των γατών.
«Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να μάθουμε πολλά για το τι προσπαθούν να μας πουν τα ζώα» δήλωσε ο καθηγητής Daniel Mills .
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει χαρακτηριστικά όπως η θέση των αυτιών των γατών, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ταξινόμηση και κατανόηση των εκατοντάδων εκφράσεων που χρησιμοποιούν οι γάτες για να επικοινωνήσουν.
Ομοίως, ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης στοχεύει στη μετάφραση των εκφράσεων του προσώπου και των γαβγισμάτων των σκύλων.
Ο δημιουργός του, Con Slobodchikoff, συγγραφέας του «Chasing Doctor Dolittle: Learning the Language of Animals», δήλωσε στο Scientific American ότι όταν καταλαβαίνουμε τα ζώα, μπορεί να αποκαλυφθούν εκπληκτικά γεγονότα. «Τα ζώα έχουν σκέψεις, ελπίδες, ίσως και δικά τους όνειρα» ανέφερε.
Η περίπλοκη γλώσσα των νυχτερίδων
Οι νυχτερίδες έχουν πολύ πιο πολύπλοκη γλώσσα από ό,τι νόμιζαν οι άνθρωποι – έχουν ονόματα, διαφωνούν για το φαγητό και οι μητέρες νυχτερίδες χρησιμοποιούν τη “γλώσσα των μωρών” όταν μιλούν στα παιδιά τους.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας πρωτοποριακής μελέτης τεχνητής νοημοσύνης, η οποία χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα αναγνώρισης φωνής για να αναλύσει 15.000 φωνές νυχτερίδων, με έναν αλγόριθμο να συσχετίζει τους ήχους με βίντεο από το τι έκαναν οι νυχτερίδες.
«Πάντα ονειρευόμουν μια μηχανή Doolittle που θα μου επιτρέπει να μιλάω με τα ζώα. Συγκεκριμένα, με ενδιαφέρει αυτή η φωνητική επικοινωνία. Διδάσκουμε στην τεχνητή νοημοσύνη πώς να διακρίνει μεταξύ των διαφορετικών ήχων. Στο τέλος, ο υπολογιστής θα είναι σε θέση να μιλάει τη γλώσσα για να καταλαβαίνει τι λένε η μία νυχτερίδα με την άλλη» δήλωσε στο BBC ο Yossi Yovel του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ
Οι ερευνητές γνωρίζουν τώρα ότι οι νυχτερίδες “τσακώνονται” για την τροφή και ότι τα μωρά νυχτερίδες επαναλαμβάνουν αυτά που “λέει” η μητέρα τους προκειμένου να μάθουν γλώσσα.
Η “βαθιά μάθηση” είναι σε θέση να αποκρυπτογραφήσει τη γλώσσα των νυχτερίδων (η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό υπερηχητική και πολύ πιο γρήγορη από την ανθρώπινη ομιλία) – οι άνθρωποι δεν μπορούν να την ακούσουν, αλλά οι υπολογιστές μπορούν.
Ο Yovel παραμένει επιφυλακτικός ότι ένας “αποκωδικοποιητής” που θα μπορεί να μεταφράζει άμεσα τις νυχτερίδες, θα ανακαλυφθεί όσο αυτός ζει, για αυτό στοχεύει στην κατανόηση των μακροπρόθεσμων κοινωνικών αλληλεπιδράσεων των νυχτερίδων.
Tο τραγούδι των φαλαινών
Μικρόφωνα σε σημαδούρες και ρομποτικά ψάρια επιχειρούν να ξεδιαλύνουν μια από τις πιο διάσημες “φωνές” του ζωικού βασιλείου – το τραγούδι των φαλαινών.
Οι φάλαινες φυσητήρες είναι τα μεγαλύτερα αρπακτικά του κόσμου και εντοπίζουν την τροφή τους χρησιμοποιώντας κλικ. Αλλά χρησιμοποιούν επίσης μικρότερες σειρές κλικ που ονομάζονται “codas” για να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Η ομάδα του προγράμματος CETI τοποθετεί μικρόφωνα στις φάλαινες για να καταγράψει τεράστιες ποσότητες δεδομένων, με στόχο να χρησιμοποιήσει τη μηχανική μάθηση για να διαλευκάνει τι λένε αυτά τα τεράστια ζώα.
Η ομάδα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ήδη σε θέση να προβλέψει τους κώδικες των φαλαινών (ακολουθία κλικ) με ακρίβεια έως και 95 τοις εκατό και τώρα ελπίζει να αυξήσει τον όγκο των δεδομένων για να δημιουργήσει περαιτέρω μοτίβα και να επεξεργαστεί τι λένε.
πηγή: FOXreport.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου