Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025

Κατσικάκι σοφιγαδούρα από τη Ζάκυνθο, με πουρέ κουνουπιδιού και τυροκροκέτες

Κρύστη Καραγεώργου

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το κατσικάκι

 1.500 γρ. κατσικάκι από μπούτι ή σπάλα, με το κόκαλο, κομμένο σε μέτρια κομμάτια

 300 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

 20 γρ. ψιλοκομμένο σκόρδο

 70 γρ. πελτές ντομάτας

 240 ml κρασί Αυγουστιάτης (ή άλλο δυνατό, αψύ κόκκινο κρασί)

 550 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα, με το ζουμί τους (στην εποχή της, βάζουμε φρέσκια ώριμη ντομάτα, τριμμένη)

 τα φύλλα από 3-4 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη

 80 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον πουρέ κουνουπιδιού

 1 κιλό μπουκετάκια από κουνουπίδι (χωρίς τα κοτσάνια)

 400 ml φρέσκο γάλα, πλήρες

 400 ml νερό

 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε κομμάτια

 αλάτι

Για τις κροκέτες τυριού

 350 γρ. «τυρί της τάβλας», τριμμένο (βουτυράτο τυρί με γαλατένια νοστιμιά. Είναι το ζακυθινό λαδοτύρι πριν μπει στο λάδι για να ωριμάσει). Σε επιλεγμένα παντοπωλεία και στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος – εναλλακτικά, βάζουμε κασέρι ή γραβιέρα

 1 ασπράδι αυγού

 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον, για το πανάρισμα

 μπόλικο ελαιόλαδο, για τηγάνισμα


Διαδικασία

Κατσικάκι

Για να φτιάξουμε κατσικάκι σοφιγαδούρα με πουρέ κουνουπιδιού και τυροκροκέτες, αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.

Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κατσικάκι σε 50 ml από το λάδι για 4-5 λεπτά, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει και από τις δύο μεριές. Αν δεν χωράνε όλα τα κομμάτια μαζί, τα σοτάρουμε σε δύο δόσεις, για να μη στριμωχτούν και πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε σουρωτήρι, να στραγγίξουν.

Πετάμε το λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα, αλλά δεν τη σκουπίζουμε, γιατί τα καμένα υπολείμματα από το σοτάρισμα του κατσικιού θα νοστιμίσουν πολύ τη σάλτσα.

Ζεσταίνουμε εκεί το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά.

Ρίχνουμε και το σκόρδο, σοτάρουμε για 1/2 λεπτό, μετά προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, και ας αρπάξει ελαφρά στον πάτο του σκεύους.

Βάζουμε ξανά το κατσικάκι στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, ξύνοντας τα καμένα υπολείμματα από τον πάτο του σκεύους, και αφήνουμε να κοχλάσει για 1-2 λεπτά, για να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.

Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γάστρα.

Προσθέτουμε καυτό νερό τόσο ώστε να μισοκαλύψει το κατσικάκι, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με καπάκι.

Ψήνουμε για περίπου 2 1⁄2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κατσικάκι, να ξεκολλάει από το κόκαλο.

Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι το κατσικάκι να ροδίσει λίγο.

Μόλις 5 λεπτά πριν από το τέλος, ρίχνουμε τη ρίγανη και ανακατεύουμε απαλά τη λιγοστή δεμένη σάλτσα που έχει μείνει.

Πουρές κουνουπιδιού

Βράζουμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού σε κατσαρόλα όπου έχουμε ρίξει το νερό και το γάλα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Τα στραγγίζουμε (κρατάμε στην άκρη το υγρό) και τα χτυπάμε καλά στο μπλέντερ μαζί με το βούτυρο και λίγο αλάτι, προσθέτοντας όσο από το υγρό χρειαστεί, ώστε να έχουμε έναν πουρέ βελούδινο και σχετικά πυκνό.

Κροκέτες τυριού

Σε μπολ χτυπάμε το ασπράδι μέχρι να γίνει μια μαλακή μαρέγκα (να μη σχηματίζει κορυφές).

Σε άλλο μπολ βάζουμε το τριμμένο τυρί της τάβλας και το μετρημένο αλεύρι.

Προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα μέχρι να φτιάξουμε ομοιογενές μείγμα που να στέκεται.

Πλάθουμε κεφτεδάκια βάρους περίπου 30 γρ. το καθένα και τα περνάμε από το επιπλέον αλεύρι.

Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε βαθύ σκεύος και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Μόλις κάψει, τηγανίζουμε τις κροκέτες σε δόσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να κάνουν ρόδινη κρούστα.

Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σερβίρισμα

 

Μοιράζουμε σε πιάτα το κατσικάκι με τον πουρέ κουνουπιδιού.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνοδεύουμε το κατσικάκι με τις κροκέτες τυριού.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου