Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Πανεύκολο και πολύ οικονομικό φουρνάκι που λειτουργεί με τον ήλιο!

Μια από τα πιο ρευματοβόρες συσκευές είναι ο φούρνος. Τι θα λέγατε αν μπορούσατε αν όχι να τον καταργήσετε τουλάχιστον να ελαττώσετε τη χρήση του;

Ο ήλιος μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Μια εύκολη και φτηνή κατασκευή εκμεταλλεύεται την θερμότητα του ήλιου ώστε να μαγειρέψουμε δωρεάν αν και όχι πολύ γρήγορα.

Δεν χρειάζεται να είναι καλοκαίρι αρκεί

να υπάρχει ηλιοφάνεια.

Πως φτιάχνουμε τον ηλιακό φούρνο

Παραγγέλνουμε από ένα ξυλουργείο δύο έτοιμα ξύλινα κουτιά (όπως της εικόνας παρακάτω) ή αν πιάνουν τα χέρια μας το κατασκευάζουμε μόνοι μας

Το ένα κουτί πρέπει να είναι λίγο μικρότερο από το άλλο ώστε το μικρό κουτί να χωρά μέσα στο μεγάλο,  αφήνοντας περίπου 3 cm κενό από τα πλαϊνά και το κάτω μέρος.

Το κενό  το γεμίζουμε με τσαλακωμένα κομμάτια εφημερίδας για μόνωση.

Παραγγέλνουμε ένα κομμάτι τζάμι πάχους 5 mm, με διαστάσεις τέτοιες ώστε να καλύπτουν όλο το πάνω μέρος του μεγάλου εξωτερικού κουτιού (σαν καπάκι).  Το ιδανικό είναι περίπου 50Χ60cm με εσωτερικό ύψος γύρω στα 25cm. Το τζάμι να έχει πάχος 5-6mm.

Τα εσωτερικά τοιχώματα του μικρού κουτιού τα καλύπτομε με αλουμινόχαρτο, ώστε να αντανακλούν  το φως που δεν φθάνει απ’ ευθείας στο σκεύος μαγειρέματος, πάνω σε αυτό δια της αντανάκλασης.

Χρησιμοποιύμε κόλλα που να είναι μη τοξική σε υψηλές θερμοκρασίες. 

Στη βάση του εσωτερικού μικρού κουτιού τοποθετούμε ένα κομμάτι από σκουρόχρωμο μέταλλο ή λαμαρίνα.

Τοποθετούμε μια μονωτική ταινία από αφρώδες υλικό (σαν αυτή που χρησιμοποιείται για μόνωση σε παράθυρα), περιμετρικά στην πάνω πλευρά των δύο κουτιών που θα ακουμπά το τζάμι. Προσοχή να μην υπάρχει  δυνατότητα διαρροής αέρα έξω από το μικρό κουτί όταν τοποθετείται το τζάμι.

Τέλος, φτιάχνουμε (σαν καπάκι) κι έναν ανακλαστήρα από ξύλο και αλουμινόχαρτο, που θα αντανακλά ακόμη περισσότερο φως μέσα στον ηλιακό φούρνο, για ακόμη μεγαλύτερη απόδοση.

 

Μια μικρή κλίση προς τον ήλιο αυξάνει την απόδοση. Το σκεύος που θα μαγειρέψουμε πρέπει να έχει καπάκι και να είναι μεταλλικό και σκουρόχρωμο, κατά προτίμηση μαύρο. Επίσης, να μην είναι πολύ μεγάλο (ίσα που να χωράει το φαγητό).

Μπορεί να γίνει και με απλά χαρτόκουτα όμως η αντοχές του θα είναι περιορισμένες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου