Υλικά
πατάτες
κολοκυθάκια
πράσα
καρότα
λάχανα
κουνουπίδια
ξερά κρεμμύδια κ.λπ.
ταχίνι
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε το νηστίσιμο «αυγολέμονο» για κάθε χρήση σε μια κατσαρόλα μεγέθους ανάλογου με την ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε, βράζουμε διάφορα εποχικά κηπουρικά, αναλόγως του τι διαθέτουμε.
Το κύριο υλικό πρέπει να είναι η πατάτα οπωσδήποτε, σε αναλογία ένα προς τρία σε σχέση με τα υπόλοιπα κηπουρικά.
Εάν δεν διαθέτουμε πατάτες, τότε χρησιμοποιούμε κολοκυθάκια. Αυτά τα δύο είναι τα βασικά υλικά που θα καθορίσουν την επιτυχία της σάλτσας.
Προσοχή όμως, δεν συνιστώνται πράσινα λαχανικά, γιατί θα αλλοιωθεί το χρώμα της σάλτσας, που πρέπει να είναι λευκοκίτρινο.
Η ιδανική σάλτσα γίνεται με πατάτα, κολοκυθάκια, πράσα και καρότα. Όλα αυτά τα βράζουμε μαζί χωρίς πολλά νερά για τουλάχιστον 50 λεπτά (το νερό να μην ξεπερνά τον όγκο των υλικών) και όταν καλοβράσουν, τα πολτοποιούμε προσθέτοντας αλάτι, ταχίνι και λεμόνι, ώστε να προκύψει μια πηχτή σάλτσα.
Το ταχίνι το ρίχνουμε λίγο λίγο και αργά, στο τέλος του χτυπήματος και σε πάρα πολύ μικρή ποσότητα. Όταν πολτοποιούμε, προσθέτουμε και λίγα ζουμιά από την κατσαρόλα αν έχουν μείνει, για να ενωθούν οι γεύσεις.
Με τη σάλτσα αυτή περιχύνουμε το φαγητό ή σούπες. Όταν η νηστεία επιτρέπει το λάδι, τότε η σάλτσα γίνεται τέλεια, γιατί το λάδι συμβάλλει στο τέλειο δέσιμό της, αρκεί να πέφτει λίγο λίγο και αργά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 230.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου