Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Τα ιαματικά νερά των Μεθάνων

Τα ιαματικά νερά των Μεθάνων οφείλουν τις ιδιότητες τους στην ηφαιστειακή δράση του νότιου Αιγαίου.

Τα θερμά νερά εκχύονται από βραχώδεις σχισμές του εδάφους, σε 25 σημεία, η θερμοκρασία τους είναι φυσική και κυμαίνεται (ανάλογα με την εποχή) από 28,5 μέχρι και 34,4 βαθμούς Κελσίου. Οι θεραπευτικές ιδιότητες αυτών των θερμών πηγών είναι αποτελεσματικές σε αρθριτικές παθήσεις, όπως

η δισκοπάθεια, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η παραμορφωτική αρθρίτιδα και η σπονδυλοαρθρίτιδα, σε δερματολογικά προβλήματα κ.ά. (Αθανασίου 1998).

Η ποσότητα και η θερμοκρασία των ιαματικών νερών δεν είναι σταθερές και εξαρτώνται από πολλούς φυσικούς παράγοντες, κατά τα φαινόμενα επηρεάζονται αρκετά από την παλίρροια και την άμπωτη… τα νερά γενικά φτάνουν σε θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς κελσίου.

Η χαρακτηριστική σχετικά δυσάρεστη μυρωδιά οφείλεται στην παρουσία μεθανίου και από αυτό πήρε και την ονομασία η περιοχή.

Οι πηγές που λειτουργούν σήμερα είναι δύο ειδών: Οι χλωριονατριούχες και οι θειούχες (θερμές και φυσικές):

Οι θερμές χλωριονατριούχες πηγές ενδείκνυνται για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις, για στειρότητα καθώς και για ρευματικές παθήσεις.

Οι φυσικές θειούχες πηγές είναι αποτελεσματικές για διάφορες μορφές δερματικών και αρθριτικών παθήσεων.


Θειούχες Πηγές

Τα πλούσια θειούχα νερά με το χαρακτηριστικό γαλακτώδες χρώμα και την έντονη (μάλλον δυσάρεστη) οσμή του Μεθανίου, χύνονται στη θάλασσα ανατολικά και πολύ κοντά στο ιστορικό κτίριο των λουτρών ακριβώς στην είσοδο της λουτρόπολης των Μεθάνων.


Τα χλωρονατριούχα λουτρά Αγίου Νικολάου ΜΕΘΑΝΩΝ

Η πηγή των λουτρών του Αγίου Νικολάου Μεθάνων είναι σε μια σπηλιά σχεδόν κάτω από το εκκλησάκι. 

Τα νερά διοχετεύονται σε μια διαμορφωμένη κοιλότητα δίπλα στην παραλία και είναι ελεύθερα. Κατά καιρούς τα νερά είναι πάρα πολύ ζεστά ακόμα και το χειμώνα.

Στην κοιλότητα χωράνε 2-3 άτομα το πολύ .
Παραμονή όχι πάνω από 15 λεπτά…


Τα φημισμένα ‘Mπάνια του Παυσανία’ στον Άγιο Νικόλαο ΜΟΥΣΚΑΣ

Τα  μπάνια του Παυσανία έχουν πάρει το όνομα του αρχαίου περιηγητή καθώς ο ίδιος αναφέρει ότι το νερό εμφανίστημε μετά της περίφημη έκρηξη του 270πΧ. 
Και εδώ θα βρεις κόσμο όλη τη μέρα και τη νύχτα… για αυτό μείνε και εδώ το πολύ 15 λεπτά…


Οι  λουτρικές εγκαταστάσεις της περιοχής είναι το κεντρικό παραδοσιακό κτίριο των Ιαματικών Λουτρών των Μεθάνων, τα σχέδια του οποίου έχει εκπονήσει ο γνωστός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλλερ. Έτος κατασκευής του κτιρίου θεωρείται το 1917.

Το κτίριο αποτελεί κατασκευή σπουδαίου αρχιτεκτονικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, είναι βιώσιμο, εκμεταλλεύσιμο και εύκολα προσβάσιμο στους επισκέπτες (βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι των Μεθάνων και στην είσοδο της πόλης).

Με πληροφορίες από archaiologia.gr και volcanotrails.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου