Το έθιμο της βασιλόπιτας αν και έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, τον θάργιλο άρτο, επικράτησε και στην Χριστιανική εποχή, λόγω ενός περιστατικού που έλαβε χώρα το 363 μ. Χ.
Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός, στο δρόμο προς την εκστρατεία του κατά των Περσών, πέρασε από την Καισάρεια. Ο Άγιος Βασίλειος που τον γνώριζε από τις σχολές της Αθήνας που υπήρξαν συμφοιτητές, τον υποδέχθηκε προσφέροντας του 3 άρτους, σε συμβολισμό της Αγίας Τριάδος.
Ο Ιουλιανός θεώρησε
προσβολή προς την πολυθεϊκή του πίστη αυτή την κίνηση και αντιπρόσφερε στον Άγιο χόρτα απ το λιβάδι.Ο Άγιος με παρρησία τον επέκρινε για την ασέβεια του με τα λόγια: «Εμείς, βασιλιά από κείνο που τρώμε σου το προσφέραμε κι εσύ μας αντάμειψες από κείνο που τρως».
Ο αυτοκράτορας θύμωσε πολύ και διέταξε να φορολογήσουν με έκτακτη φορολογία όλη την επαρχία και τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινούπολη.
Αναγκάστηκαν λοιπόν οι κάτοικοι να δώσουν ότι πολύτιμο χρυσαφικό και νόμισμα για να μην υποστούν τις συνέπειες μιας ανυπακοής.
Ο Ιουλιανός όμως σκοτώθηκε στον πόλεμο εναντίον των Περσών και έτσι ο διάδοχος του ο Χριστιανός Ιοβιανός πήρε πίσω τις απειλές του Ιουλιανού.
Ο Άγιος Βασίλειος μοίρασε τότε τα μισά κοσμήματα στους φτωχούς και τα υπόλοιπα έδωσε εντολή να ζυμώσουν ψωμιά και σε κάθε ψωμί έβαλε από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό μέσα και τα μοίρασε στους κατοίκους.
Αυτού του γεγονότος ανάμνηση αποτελεί το έθιμο της βασιλόπιτας και το επέβαλαν οι Χριστιανοί την ημέρα της γιορτής του Αγίου, την Πρωτοχρονιά..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου