Η αέναη αναζήτηση και το μεγάλο ερώτημα του ανθρώπου από την αρχή της ιστορίας είναι τι συμβαίνει μετά τον θάνατο.
Πριν αρκετά χρόνια η επιστήμη όριζε ως θάνατο την παύση της καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας. Σήμερα όμως με την εξέλιξη της επιστήμης και τεχνολογίας, η κατάσταση αυτή είναι πολλές φορές αναστρέψιμη.
Οπότε ως θάνατος πια ορίζεται
ο εγκεφαλικός θάνατος.Η μέτρηση εγκεφαλικής δραστηριότητας μετά από ανακοπή παύει ύστερα από μισό λεπτό.
Υπάρχουν όμως ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις πως η συνείδηση λειτουργεί αρκετά λεπτά μετά τον κλινικό θάνατο. Αυτό ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον και είναι κάτι που πριν εθεωρείτο αδύνατο.
Παρ όλο που οι μεταθανάτιες εμπειρίες δεν είναι αποδεκτές από πολλούς επιστήμονες, οι συγκεκριμένοι ανέφεραν πως το 40% ανθρώπων που ήταν κλινικά νεκροί, είχαν πλήρη επίγνωση για ότι διαδραματιζόταν όταν οι γιατροί προσπαθούσαν να τους επαναφέρουν.
Ο δρ Σαμ Πάρνια, διευθυντής του Τμήματος Έρευνας Καρδιοπνευμονικής Ανάνηψης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Στόνυ Μπρουκ (SBU) δήλωσε πως αν και τυπικά ο εγκέφαλος νεκρώνεται σε 20-30 δευτερόλεπτα, υπάρχουν περιπτώσεις που ασθενείς έχουν συνείδηση τουλάχιστον για 3 λεπτά.
Αυτό είναι μετρήσιμο λόγω των συνδεδεμένων μηχανημάτων που εκπέμπουν ήχο ακριβώς στα 3 λεπτά.
Ένας στους πέντε ασθενείς που επέζησαν, ανέφεραν ένα αίσθημα ηρεμίας και ένιωθαν τον χρόνο είτε να έχει επιβραδυνθεί είτε το αντίστροφο.
Κάποιοι είδαν ένα λαμπερό φως και κάποιοι άλλοι ανέφεραν αισθήματα φόβου και πνιγμού.
Όπως λέει ο καθηγητής, πιθανόν ακόμα περισσότεροι ασθενείς έχουν παρόμοιες εμπειρίες, όμως αδυνατούν να τις θυμηθούν εξαιτίας των φαρμάκων για την ανάνηψη. Και καταλήγει: «Τα έως τώρα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι κατά τα πρώτα λεπτά μετά το θάνατο, η συνείδηση δεν χάνεται. Το αν φθίνει αργότερα ή όχι δεν το ξέρουμε, αλλά αμέσως μετά τον θάνατο εξακολουθεί να είναι υπαρκτή».
Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το blog μας, διαδώστε το στους φίλους σας https://thaymastoskosmos.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου