Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Τα 24 περίεργα γρανιτένια κουτιά της Αιγύπτου

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ζυγίζουν πάνω από 100 τόνους το καθένα, είναι από συμπαγή γρανίτη από το Aswan και είναι κατασκευασμένοι με τόση ακρίβεια που θεωρείται αξιοσημείωτη ακόμη και σήμερα. Πώς λοιπόν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατασκεύασαν και τοποθέτησαν 24 παράξενα και μυστηριώδη μαύρα κουτιά σαν σαρκοφάγοι που ανακαλύφθηκαν σε ένα σύστημα σπηλαίων, 12 μίλια νότια της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας; Και το πιο σημαντικό ερώτημα είναι: Γιατί;

Όπως αναφέρει η

Βρετανική express.co.uk, η επιδεξιότητα της κοπής πέτρας, με ακρίβεια χιλιοστού, είναι τόσο εντυπωσιακή που ορισμένοι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν κατασκευάστηκαν για τους Αιγύπτιους Φαραώ, αλλά στην πραγματικότητα τα άφησαν στη γη κάποιες εξωγήινες φυλές και, απλά στην συνέχεια ιδιωτικοποιήθηκαν από τους βασιλείς. Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για σκέψεις και όχι για αρχαιολογικά ή οποιουδήποτε είδους επιστημονικά πορίσματα – γι’ αυτό και στον τίτλο η λέξη εξωγήινα είναι σε εισαγωγικά.

Τα τέλεια αυτά μαύρα κουτιά εμφανίζουν επάνω τους κάποια ιερογλυφικά αλλά είναι τόσο αμυδρά, σαν μουντζούρες που θεωρούνται ως γκράφιτι. Ο πραγματικός σκοπός και η λειτουργία των κιβωτίων παραμένει ασαφής, αλλά ήταν σαφώς σημαντικότατος, καθώς κόπηκαν με τέτοια ακρίβεια που, θα παραμείνουν αεροστεγείς για πολλές χιλιετίες. Είναι γνωστά ως Serapeum of Saqqara, εγκαταλελειμμένα στην πόλη της Μέμφιδας στην Αίγυπτο.

Στην Αιγυπτολογία, το Σεράπειο είναι ένας ναός αφιερωμένος στην ελληνοαιγυπτιακή θεότητα Σέραπις, η οποία συνδύαζε τις πτυχές του Όσιρη και του Άπι σε μια εξανθρωπισμένη μορφή. 

 

Ο Σέραπις αναγνωρίστηκε σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου και αναδύεται τόσο στις ελληνικές όσο και στις γνωστικές θρησκείες – συνήθως με τη φιγούρα ενός άνδρα που έχει ένα τρικέφαλο σκυλί δεμένο σε αλυσίδα. Ο επίσημος τόπος ταφής πιστεύεται ότι έχει χτιστεί πριν από 3300 χρόνια από τον Ράμεση ΙΙ. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ήταν ταφικός τόπος των ταύρων του Άπις, που λατρεύονταν ως ενσαρκώσεις του θεού Πτά ή Φθα.

Οι Αιγυπτολόγοι λένε ότι επειδή οι ταύροι τιμήθηκαν ως θεοί Khaemweset, ένας γιος του Ραμσή ΙΙ διέταξε να ανασκαφεί μια σήραγγα μέσα από ένα από τα βουνά της περιοχής που σχεδιάστηκε με πλευρικούς θαλάμους για να περιέχουν μεγάλες σαρκοφάγους γρανίτη βάρους έως 100 τόνους το καθένα με τα μουμιοποιημένα λείψανα των ταύρων. Όμως, αν είναι έτσι, διάφοροι ερευνητές αναρωτιούνται: γιατί τα μαύρα κουτιά είναι άδεια;

Ο ναός ανακαλύφθηκε από τον Auguste Mariette, ο οποίος είχε πάει στην Αίγυπτο για να συλλέξει κοπτικά χειρόγραφα, αλλά αργότερα έδειξε ενδιαφέρον για τα ερείπια της νεκρόπολης Saqqara. Το 1850, ο Mariette βρήκε το κεφάλι μίας σφίγγας να ξεμυτίζει από τους αμμόλοφους. Καθάρισε την άμμο και με τη χρήση εκρηκτικών απομάκρυνε τους βράχους που εμπόδιζαν την είσοδο στην κατακόμβη και στη συνέχεια οι ανασκαφές οδήγησαν στο μεγαλύτερο μέρος του συγκροτήματος.

Από το diadrastika

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου