Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Πότε πρέπει να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα μας

Οι γιατροί και οι οδοντίατροι μιλούν για τα πάντα γύρω από τα μικρόβια και την κατάλληλη οδοντιατρική υγιεινή

 Αφού γίνουμε καλά από μια ασθένεια, είναι πάντα μια ασφαλής μέθοδος να καθαρίσουμε το σπίτι μας. Μπορεί να αλλάξουμε τα σεντόνια μας, να πλύνουμε τα ρούχα μας και να σκουπίσουμε τις επιφάνειες. Αυτό όχι μόνο μπορεί να μας προσφέρει ηρεμία, αλλά και να απαλλαγούμε από τα μικρόβια.

Αυτό σημαίνει να αντικαταστήσουμε και

την οδοντόβουρτσά μας; Τελικά, είναι ίσως το αντικείμενο που είχε την πιο άμεση επαφή με την ασθένειά μας.

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Η γενική σύσταση είναι να αντικαταστήσουμε την οδοντόβουρτσά μας μόλις γίνουμε καλά. Σύμφωνα με τον δρ Γκάρι Λιου, παιδοδοντίατρο στο Kind Smiles στην Καλιφόρνια, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν αντιμετωπίζουμε λοιμώξεις όπως ο στοματικός έρπης, η γρίπη, ο στρεπτόκοκκος στο λαιμό και ακόμη και το κοινό κρυολόγημα.


Τα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν στην οδοντόβουρτσα από 24 ώρες έως μερικές εβδομάδες, ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο ασθένειας ή βακτηρίων. (Για παράδειγμα, ο ιός της γρίπης μπορεί να διαρκέσει σε μια οδοντόβουρτσα έως και τρεις ημέρες, σύμφωνα με το The Dental College of Georgia στο Πανεπιστήμιο Augusta.) Υπάρχει επίσης ένας μικρός κίνδυνος να μολυνθούμε ξανά, επομένως είναι καλύτερο να είμαστε ασφαλείς παρά να το μετανιώσουμε.

Ακολουθούν μερικές ακόμη συμβουλές ειδικών για καλή υγιεινή της οδοντόβουρτσας κατά τη διάρκεια και μετά από μια ασθένεια:

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια οδοντόβουρτσα όταν είμαστε ασθενείς

Η κοινή λογική μπορεί να μας κάνει να πιστεύουμε ότι η χρήση της ίδιας οδοντόβουρτσας όταν είμαστε άρρωστοι θα παρατείνει μια ασθένεια, αλλά αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι αλήθεια.

«Μπορούμε να χρησιμοποιούμε την ίδια οδοντόβουρτσα ενώ είμαστε άρρωστοι, αρκεί να την αλλάξουμε μόλις είμαστε υγιείς», λέει η δρ Λόρεν Μπέκερ, γενική και αισθητική οδοντίατρος. «Ωστόσο, να είμαστε προσεκτικοί με το σωληνάριο οδοντόκρεμας, ειδικά αν μοιραζόμαστε ένα σωληνάριο οδοντόκρεμας με άλλα μέλη της οικογένειας. Ισως καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε τη δική μας οδοντόκρεμα για να αποφύγουμε τα μικρόβια».


Ας μην είναι το πάνω μέρος της οδοντόβουρτσας καλυμμένο

Μπορεί να ακούγεται αδιανόητο, αλλά μια συμβουλή είναι να αφήσουμε το πινέλο της οδοντόβουρτσας ελεύθερο. «Η πλειονότητα των βακτηρίων που ζουν στην οδοντόβουρτσά μας πεθαίνουν παρουσία οξυγόνου», δηλώνει ο δρ Χάρβεϊ Καρπ, παιδίατρος και ιδρυτής της εταιρείας βρεφικών προϊόντων Happiest Baby. «Μόλις στεγνώσει η οδοντόβουρτσά μας, τα περισσότερα βακτήρια εξαφανίζονται».

Εάν καλύψουμε την οδοντόβουρτσά μας με ένα καπάκι, τότε ο αριθμός των βακτηρίων της μπορεί να είναι υψηλότερος από ό,τι αν την αφήναμε στην ύπαιθρο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις θήκες ταξιδιού και τα καπάκια που συνήθως συνοδεύουν τις οδοντόβουρτσες.

Ας απολυμάνουμε την οδοντόβουρτσά μας αντί να την πετάξουμε

Εάν δεν θέλουμε να απαλλαγούμε από την οδοντόβουρτσά μας, μπορούμε να επιλέξουμε να την απολυμάνουμε. Ο δρ Ντέιβιντ Φρανκ, οδοντίατρος που ίδρυσε την Walden Dental στο Τέξας, είπε ότι «μια οδοντόβουρτσα μπορεί να εμποτιστεί με αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα, διάλυμα μαγειρικής σόδας, διάλυμα ξιδιού, καθώς και καθαριστικό οδοντοστοιχιών».

Ας αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας κάθε τρεις μήνες (και πιο σύντομα αν αρρωστήσουμε)

Σύμφωνα με τον Λιου, η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση προτείνει την αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας κάθε τρεις μήνες λόγω φθαρμένων τριχών και συσσώρευσης μικροβίων με την πάροδο του χρόνου.

 

Η ίδια ιδέα ισχύει και για τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες. Θα πρέπει να αντικαθιστούμε το κεφάλι κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες. Ωστόσο, εάν είμαστε άρρωστοι, θα πρέπει να το κάνουμε ή να το καθαρίζουμε νωρίτερα.

«Όταν αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσά μας όπως πρέπει, ας βεβαιωθούμε πάντα ότι χρησιμοποιούμε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες για τον καλύτερο καθαρισμό», λέει η Μπέκερ.

Εάν, ωστόσο, αισθανόμαστε ότι η αντικατάσταση της οδοντόβουρτσάς μας μετά από μια ασθένεια δεν είναι αρκετή για εμάς, ας σκεφτούμε να μιλήσουμε με έναν γιατρό ή οδοντίατρο για τα επόμενα βήματα. Μπορεί να είναι σε θέση να συνταγογραφήσει αντισηπτικά από το στόμα και άλλα προϊόντα για να μας κρατήσουν ασφαλείς και υγιείς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου