Βοηθείστε μας να συνεχίσουμε. Ξέρετε τον τρόπο και δεν σας κοστίζει!
Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την γενικότερη υγεία μας. Είναι λοιπόν απαραίτητο να κοιμόμαστε όπως πρέπει και όσο πρέπει. Τι γίνεται όμως όταν κοιμόμαστε τις οκτώ ώρες που προβλέπεται και πάλι δεν ξεκουραζόμαστε;
Η υπερυπνία είναι μια χρόνια πάθηση. Χαρακτηρίζεται από επεισόδια έντονης υπνηλίας στη διάρκεια της ημέρας ή από περισσότερες από 11 ώρες ύπνου κάθε νύχτα. Αυτά λέει το
Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου (NINDS).Το πρόβλημα αυτό μπορεί να οφείλεται σε νευρολογικές διαταραχές ή σε κακή υγιεινή του ύπνου και άλλες περιβαλλοντικές παραμέτρους.
Αν και παραμένει ασαφές πόσο συχνό είναι το πρόβλημα, ο δρ Άμπιναρ Σινγκ του Κέντρου Ύπνου της Ιντιάνα δήλωσε στο LiveScience.com ότι περίπου το 10 με 20 τοις εκατό των ενηλίκων θα εμφανίσουν υπερυπνία κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα θα πρέπει να απευθύνονται σε γιατρό, καθώς η υπερυπνία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τη συγκέντρωση, τα επίπεδα ενέργειας και τις σχέσεις, τόνισε η Ανίτα Ράγια, γιατρός στη Βρετανία.
Συμπτώματα
Τα άτομα με υπερυπνία δυσκολεύοντα να ξυπνήσουν και νιώθουν συχνά την ανάγκη να κοιμηθούν στη διάρκεια της ημέρας. Ο ύπνος δεν τους προσφέρει ξεκούραση ούτε τους απαλλάσσει από τη νύστα.
«Τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί να κοιμούνται 11 ώρες το βράδυ αλλά να νιώθουν κουρασμένα στη διάρκεια της ημέρας» είπε η Ράγια.
Σύμφωνα με το NINDS, άλλα συμπτώματα της υπερυπνίας μπορεί να είναι:
- Άγχος
- Ευερεθιστότητα
- Χαμηλά επίπεδα ενέργειας
- Νευρικότητα
- Αργή ομιλία
- Απώλεια όρεξης
- Παραισθήσεις
- Προβλήματα μνήμης
- Αδυναμία λειτουργίας σε κοινωνικό ή επαγγελματικό περιβάλλον
Η υπερυπνία δεν είναι απειλητική για τη ζωή, σύμφωνα με το NINDS, μπορεί όμως να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις όπως ατυχήματα στην οδήγηση.
Η πάθηση μπορεί να είναι πρωτογενής ή να εμφανίζεται δευτερογενώς λόγω άλλων προβλημάτων υγείας.
Δευτερογενής υπερυπνία
Η συχνότερη αιτία υπερυπνίας είναι η οξεία ή χρόνια στέρηση ύπνου, είπε ο δρ Σινγκ.
«Όσοι εργάζονται σε βάρδιες, όπως οι γιατροί, οι νοσοκόμοι και οι φροντιστές, συχνά πάσχουν από κακή ποιότητα ύπνου» ανέφερε. «Αυτό συμβαίνει επειδή ο κιρκάδιος ρυθμός –ο φυσικός τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος ελέγχει τον κύκλο του ύπνου –διαταράσσεται από τις νυχτερινές βάρδιες».
«Ο οργανισμός είναι σχεδιασμένος να αντισταθμίζει τη στέρηση ύπνου. Αν η ποιότητα του ύπνου είναι ανεπαρκής στη διάρκεια της νύχτας, ο εγκέφαλος θα θέλει να αναπληρώσει το κενό στη διάρκεια της ημέρας».
- Ναρκοληψία τύπου Ι
- Ναρκοληψία τύπου ΙΙ
- Σύνδρομο Κλάινε-Λέβιν
- Ιδιοπαθής υπερυπνία (άγνωστης αιτίας)
- Καθημερινά διαστήματα έντονης υπνηλίας και επεισόδια ύπνου στη διάρκεια της ημέρας για τουλάχιστον τρεις μήνες.
- Απουσία ενδείξεων καταπληξίας (ξαφνική απώλεια μυϊκού τόνου που πυροδοτείται από έντονα συναισθήματα) ή απουσία ξαφνικής μυϊκής αδυναμίας.
- Εξετάσεις σε εργαστήριο ύπνου που δείχνουν ότι ο πάσχων χρειάζεται λιγότερο από 8 λεπτά για να αποκοιμηθεί ή παραμένει κοιμισμένος για 11 συνεχείς ώρες ή περισσότερο.
- Για τη διάγνωση πρέπει επίσης να αποκλειστεί η υπερυπνία λόγω στέρησης ύπνου, άλλων ιατρικών παθήσεων, φαρμάκων, ουσιών ή ψυχικών διαταραχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου