Τα παιδιά σήμερα έρχονται σε επαφή με τα κινητά και τα tablet ακόμα και απόι την ηλικία των τριών.
Οι γονείς θεωρούν πως τα παιχνίδια είναι ένας καλός τρόπος να τα απασχολούν όταν εκείνοι θέλουν να κάνουν τις δουλειές τους ή όταν τα παιδιά είναι ανήσυχα. Αυτές οι συσκευές όμως επηρεάζουν τον εγκέφαλο των παιδιών. Αυτό τουλάχιστον δείχνει μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.
Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας μελέτησαν τα εγκεφαλογραφήματα στα οποία
υποβλήθηκαν 4.500 παιδιά.Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία κόστισε 300 εκατομμύρια δολάρια, έδειξαν πως τα παιδιά εννέα και δέκα ετών που περνούν περισσότερες από επτά ώρες ημερησίως με τέτοιες συσκευές εμφανίζουν σημάδια πρόωρης αραίωσης του εγκεφαλικού φλοιού.. της εξωτερικής εκείνης στιβάδας του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των αισθητηριακών πληροφοριών.
Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Γκάια Ντάουλινγκ τόνισε στην εκπομπή του CBS «60 Minutes»: «Δεν γνωρίζουμε αν προκαλείται από τον χρόνο παρακολούθησης. Ακόμη δεν γνωρίζουμε αν είναι κάτι κακό» και συνέχισε πως «αυτό που μπορούμε να πούμε ότι αυτή είναι η εικόνα των εγκεφάλων παιδιών που περνούν πολλή ώρα μπροστά από τις οθόνες. Και δεν είναι ένα μόνο μοτίβο».
Τα στοιχεία του NIH που παρουσιάστηκαν από το CBS έδειξαν ακόμη ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες είχαν χειρότερες επιδόσεις στις γλώσσες και σε νοητικές ασκήσεις.
Η έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας υποβλήθηκαν σε εγκεφαλογράφημα , έχει απώτερο στόχο να δείξει αν προκαλεί εθισμό η οθόνη όταν τα παιδιά περνούν πολλές ώρες μπροστά από αυτήν. Ωστόσο οι ερευνητές τόνισαν ότι απαιτούνται πολλά χρόνια για την κατανόηση τόσο μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.
Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας άρχισαν να δίνονται στη δημοσιότητα στις αρχές του 2019.
Σήμερα η Ακαδημία συστήνει στους γονείς να «αποφεύγουν την χρήση ψηφιακών μέσων –πέραν του video chatting — σε παιδιά μικρότερα των 18 με 24 μηνών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου