Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Συμβουλές για να είναι ασφαλές το μπαλκόνι σας

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το blog μας, βοηθείστε μας να συνεχίσουμε. 

Η ζωή στο διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας με πολλούς ορόφους, με τα καλά της και τα κακά της, έχει ένα επιπλέον σημείο προσοχής όσον αφορά την ασφάλειά μας. Ο λόγος για το μπαλκόνι του σπιτιού, που έχει ορισμένους ειδικούς κανόνες ασφαλείας, πολύ περισσότερο αν στην οικογένεια υπάρχουν παιδιά ή αν έχουμε κατοικίδιο.

  • Μην αφήνετε ποτέ παιδιά ή κατοικίδια χωρίς επίβλεψη στο μπαλκόνι. Ασφαλώς και ένα μεγάλο μπαλκόνι είναι ωραίο μέρος για να παίζουν τα παιδιά σας, όμως ποτέ και για κανέναν λόγο μην τα αφήνετε να παίζουν μόνα τους εκεί. Σε καμία περίπτωση (για ευνόητους λόγους) δεν θα θέλατε να δείτε το παιδί σας ανεβασμένο σε μια καρέκλα που βρίσκεται κοντά στα κάγκελα. Αν θεωρείτε ότι το τοιχίο ή τα κάγκελα του μπαλκονιού σας είναι χαμηλά ή απλώς θέλετε να νιώθετε πιο ασφαλείς, για να δώσετε μεγαλύτερο ύψος μπορείτε να βάλετε ειδικό πλέγμα (ανάλογα με το τι επιτρέπει το καταστατικό της πολυκατοικίας σας και σε συνεννόηση με τον διαχειριστή). Το ίδιο ισχύει και για τα κατοικίδιά σας. Ιδίως για όσους έχουν γάτα, το… κυνηγητό σε διπλανές ταράτσες δεν είναι κάτι άγνωστο. Και σε αυτή την περίπτωση, η εγκατάσταση ειδικού πλέγματος είναι μια πολύ καλή λύση.
  • Βάλτε κλειδαριές ασφαλείας στις μπαλκονόπορτες. Ακριβώς επειδή δεν θέλετε τα παιδιά σας μόνα τους στο μπαλκόνι, κάντε τους δύσκολη την έξοδο σε αυτό. Εγκαταστήστε κλειδαριές ασφαλείας στις μπαλκονόπορτες, για να αποκλείσετε την πιθανότητα να βγουν μόνα τους έξω. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να τα επιτηρείτε διαρκώς.
  • Προσοχή στις μέρες με δυνατό αέρα. Τα έπιπλα βεράντας συνήθως είναι ελαφρές κατασκευές, οπότε τις μέρες με δυνατό αέρα είναι καλό να τα μαζεύετε ή να τα φέρνετε μέσα στο σπίτι. Σαφώς δεν θέλετε να τα βρείτε κατεστραμμένα κάτω στον δρόμο και, πολύ περισσότερο, να τραυματίσουν κάποιον περαστικό. Για τον ίδιο λόγο, αποφύγετε να βάλετε γυάλινα ή γενικώς εύθραυστα διακοσμητικά στο μπαλκόνι – όσο καλά και να τα στερεώσετε, ο κίνδυνος να σπάσουν μια μέρα με πολύ αέρα, είναι μεγάλος.
  • Στερεώστε καλά. Αν πάλι έχετε έπιπλα πιο βαριά ή έπιπλα που δεν είναι εύκολο να μεταφέρονται κάθε λίγο στο εσωτερικό του σπιτιού, φροντίστε να είναι καλά στερεωμένα, με ειδικές βάσεις ή αντίβαρα.
  • Ελέγχετε τα κιγκλιδώματα. Θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τα κιγκλιδώματα του μπαλκονιού για χαλαρωμένες βίδες, σκουριές, κάγκελα που μοιάζουν ασταθή κ.λπ. Γενικά, η συντήρηση του κιγκλιδώματος (βάψιμο, πέρασμα με αντισκωριακό κ.λπ.) είναι βασικό ζήτημα ασφαλείας για ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας.

 

  • Είναι απλώς… κάγκελα. Πρέπει να θυμάστε, όταν είστε στο μπαλκόνι σας, ότι αυτό που σας χωρίζει από το κενό είναι (συνήθως) μερικά κάγκελα -και όχι κάποιο… ύψιστο τεχνούργημα ασφαλείας. Μη δοκιμάζετε την αντοχή τους, λοιπόν, και μη θεωρείτε ότι ως κατασκευή είναι πανάκεια. Φροντίστε να μην τα ταλαιπωρείτε γέρνοντας πάνω τους ή σπρώχνοντάς τα για να δείτε την «ελαστικότητά» τους. 

Δείτε επίσης: ΤΙΣ ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ ΦΟΒΑΜΑΙ (Τραγούδι)

  • Επίσης, η συμπεριφορά σας κοντά στο κιγκλίδωμα, πρέπει να είναι μετρημένη και να μην τα χρησιμοποιήσετε ποτέ σαν είδος σκάλας -σε περίπτωση λ.χ. που χρειαστεί να αλλάξετε μια καμένη λάμπα στο μπαλκόνι. Προσοχή χρειάζεται και η απλώστρα (αν χρησιμοποιείτε) -φροντίστε να μη γέρνετε έξω από τα όρια του κιγκλιδώματος όταν απλώνετε τα ρούχα σας. Τέλος, να θυμάστε ότι απαγορεύεται να βάζουμε ζαρντινιέρες στην εξωτερική πλευρά του κιγκλιδώματος – πρέπει πάντα να κοιτάνε προς το εσωτερικό του μπαλκονιού μας και να είναι καλά στερεωμένες.

Πηγή

Δείτε και τα blog μας: ΕΔΩ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, και ΕΞΑΓΓΕΛΟΣ με Ειδήσεις, νοσταλγικά, περίεργα, μεταφυσική κ.ά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου