Το απόγευμα της 23ης Απριλίου του 1924, ένα μέντιουμ και μία ομάδα επιστημόνων συγκεντρώθηκαν σε ένα σπίτι στη Βοστώνη για να καλέσουν τα πνεύματα των νεκρών. Με τα φώτα σβηστά, η ομάδα κάθισε στο στρογγυλό τραπέζι και πίαστηκαν όλοι χέρι με χέρι.
Το χτύπημα ενός κουδουνιού τοποθετημένου στο πάτωμα, ανακοίνωσε την άφιξη του πνεύματος. Το τραπέζι ανασηκώθηκε και ένα γραμμόφωνο εκτοξεύτηκε στον αέρα. Μετά από λίγο το πνεύμα εξαφανίστηκε, τα φώτα άναψαν και
η συνεδρία έληξε. Οι επιστήμονες αποχαιρέτησαν το μέντιουμ και έφυγαν απ’ το σπίτι. Στο δρόμο της επιστροφής, ένας απ’ τους άντρες, ο διάσημος μάγος Χάρι Χουντίνι, τους ανακοίνωσε ότι το μέντιουμ ήταν απατεώνας και ήξερε ακριβώς ποια κόλπα χρησιμοποίησε. «Το πιο αριστοτεχνικό τρικ που ξεδιάλυνα ποτέ».Το μέντιουμ ήταν η Μίνα Κράντον, που είχε γίνει διάσημη σε ολόκληρη την Αμερική για τις υπερφυσικές της ικανότητες. Η ομάδα επιστημόνων είχε προσληφθεί από το επιστημονικό περιοδικό «American Scientist» για να ξεσκεπάσει το μέντιουμ. Αν δεν τα κατάφερνε, το περιοδικό θα παραδεχόταν ότι η Μίνα Κράντον μπορούσε πράγματι να επικοινωνήσει με τους νεκρούς και θα της έδινε χρηματικό βραβείο. Ανάμεσα στους επιστήμονες ήταν και ο «μάγος» Χάρι Χουντίνι, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να εντοπίσει τα κόλπα της Κράντον.
Ο Χουντίνι είχε μελετήσει το μέντιουμ και πήγε προετοιμασμένος στη συνάντηση για να αποδομήσει τρία στοιχεία: το κουδούνι, το τραπέζι και το γραμμόφωνο. Γνώριζε ότι στα δεξιά της Κράντον καθόταν πάντα ο σύζυγός της, που ήταν και μάνατζέρ της. Ο Χουντίνι κάθισε στα αριστερά της και ανέβασε το παντελόνι του μέχρι το γόνατο. Όλη την προηγούμενη μέρα είχε δεμένο γύρω απ’ τη γάμπα του πολύ σφιχτά ένα κομμάτι ύφασμα, με αποτέλεσμα το πόδι του να πρηστεί και το δέρμα του να ερεθιστεί και να γίνει υπερευαίσθητο. Έτσι μπόρεσε να νιώσει τις ανεπαίσθητες κινήσεις των ποδιών της Κράντον, η οποία προσπαθούσε να ακουμπήσει το κουδουνάκι που ήταν τοποθετημένο στο πάτωμα. Αντιλήφθηκε πάλι την κίνηση της Κράντον, όταν με το γόνατό της ανασήκωσε λίγο το τραπέζι.
Κάποια στιγμή, η Κράντον χρησιμοποίησε το δεξί της χέρι που έπιανε ο σύζυγός της και με γρήγορες κινήσεις τοποθέτησε το γραμμόφωνο στο κεφάλι της, σαν καπέλο. Όταν ήρθε η ώρα για το τρικ του «ιπτάμενου γραμμόφωνου», απλώς τίναξε το κεφάλι της και το πέταξε μακριά. Ο Χουντίνι ήταν σίγουρος ότι η Κράντον ήταν ψεύτικο μέντιουμ, αλλά για να πείσει και τους υπόλοιπους επιστήμονες, δέχτηκε να συμμετέχει σε άλλη μία συνεδρία.
Στις 23 Αυγούστου, ο Χουντίνι επέστρεψε δριμύτερος, φέρνοντας μαζί του μία ξύλινη κατασκευή που άφηνε ελεύθερα τα χέρια και το κεφάλι του μέντιουμ, αλλά κρατούσε τελείως ακίνητα τα πόδια. Η Κράντον δέχτηκε να το φορέσει, αλλά πριν ξεκινήσει, ο σύζυγός της εντόπισε ότι ένα μολύβι είχε τοποθετηθεί στο κουδούνι, έτσι ώστε να εμποδίζει να χτυπάει. Η Κράντον και ο σύζυγός της κατηγόρησαν τον Χουντίνι ότι έβαλε το μολύβι για να σαμποτάρει την επίκληση του πνεύματος. Ο Χουντίνι προκάλεσε την Κράντον να ξαναδοκιμάσει και πράγματι, το «πνεύμα» εμφανίστηκε ξανά. Όμως αμέσως μετά, ανακάλυψαν ένα μακρύ χάρακα στα πόδια της Κράντον, ο οποίος θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσει το κουδούνι και να ανασηκώσει το τραπέζι. Για ακόμα μία φορά, οι Κράντον ισχυρίστηκαν ότι ο Χουντίνι πέταξε τον χάρακα στο πάτωμα, για να τους δυσφημήσει.
Τα μέλη της επιτροπής του American Scientific διχάστηκαν. Δύο μέλη υποστήριζαν την Κράντον, επειδή όπως τους κατηγόρησαν,«μαγεύτηκαν» από τα γαλανά μάτια και καλλίγραμμο σώμα του μέντιουμ, που φαινόταν ξεκάθαρα μέσα από τα λιγοστά ρούχα που φορούσε. Η Κράντον συνήθιζε να φοράει μια λεπτή, σχεδόν διάφανη ρόμπα, για να αποδείξει ότι δεν είχε πάνω της κάποιο μυστικό εργαλείο. Τα υπόλοιπα μέλη συμφωνούσαν με τον Χουντίνι, ότι ήταν όλα ψεύτικα.
Το περιοδικό δεν έδωσε ποτέ το βραβείο στην Κράντον, η οποία καταράστηκε τον Χουντίνι τον Αύγουστο του 1926: «Σε καταταράσσομαι Χουντίνι για κάθε μέρα της σύντομης ζωής σου. Μέχρι το Χάλογουιν, θα έχεις πεθάνει». Πράγματι ο Χουντίνι πέθανε μπροστά σε κοινό στις 31 Οκτωβρίου του 1926, την ημέρα του Χάλογουιν, κατά τη διάρκεια επίδειξης. Αναπόφευκτα ακούστηκαν πολλές θεωρίες συνομωσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου