Για να διατηρήσει την καλή του λειτουργία, ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται βιταμίνες, μέταλλα και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία εξασφαλίζει από τη διατροφή. Γι’ αυτό η σωστές διατροφικές επιλογές θεωρούνται τόσο σημαντικές και είναι πάντα πρώτες σε όλες τις συστάσεις υγείας.
Όλοι ξέρουμε ότι οι πιο υγιεινές κατηγορίες τροφών – που πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο καθημερινό μας διαιτολόγιο – είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα
προϊόντα ολικής άλεσης.Κάθε τρόφιμο από αυτές τις κατηγορίες έχει συστατικά που ενισχύουν την υγεία του οργανισμού, θωρακίζοντάς τον απέναντι σε ποικίλους κινδύνους υγείας. Μεταξύ άλλων, τονώνουν το ανοσοποιητικό, καταπολεμούν τη φλεγμονή και συμβάλλουν στην προστασία από χρόνιες παθήσεις.
Υπάρχουν, όμως και συνδυασμοί τροφών, με πολλαπλάσια διατροφική αξία. Με άλλα λόγια, οι κατάλληλοι συνδυασμοί μπορούν να ενισχύσουν τη δράση των θρεπτικών συστατικών που έχει κάθε τροφή ξεχωριστά.
Δείτε 8 από τα πιο δυνατά διατροφικά «ζευγάρια»:
– Ξηροί καρποί με σταφίδες:
Αυτός ο συνδυασμός «πουσάρει» το μεταβολισμό, ενώ προσφέρει στον οργανισμό «καλά λιπαρά», φυτικές ίνες και διάφορα θρεπτικά συστατικά. Χρειάζεται βέβαια προσοχή στις ποσότητες, ενώ καλύτερη επιλογή είναι πάντα οι ωμοί και ανάλατοι ξηροί καρποί.
– Ψητό κρέας με μυρωδικά:
Υπάρχουν επιστημονικές απόψεις που υποστηρίζουν πως το ψήσιμο του κρέατος στο γκριλ ή στα κάρβουνα μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή πιθανώς καρκινογόνων ουσιών οι οποίες ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH). Ωστόσο, κάποια επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι το μαρινάρισμα του κρέατος με μυρωδικά, όπως το δενδρολίβανο, μπορεί να μειώσει την παραγωγή των ουσιών αυτών κατά το ψήσιμο. Και γίνεται και πιο νόστιμη η μπριζόλα!
– Σαρδέλες με σπανάκι:
Οι σαρδέλες είναι αποδεδειγμένα ένα από τα καλύτερα ψάρια που μπορεί να φάει κανείς. Εκτός όλων των άλλων θρεπτικών συστατικών, η βιταμίνη D συνδυάζεται με το μαγνήσιο που περιέχεται στο σπανάκι και απορροφάται πολύ καλύτερα από τον οργανισμό. Πρόσφατη μελέτη έδειξε, μάλιστα, ότι η μακροχρόνια κατανάλωση αυτού του συνδυασμού τροφών μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
– Βραστό αυγό με σαλάτα:
Τα συστατικά που περιέχει ο κρόκος του αυγού βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των καροτενοειδών που περιέχουν τα λαχανικά και τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Συνδυάστε ένα αυγό βρασμένο σφικτό με μαρούλι, ντομάτα, ρόκα και με ένα ελαφρύ ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και μπαλσάμικο.
– Σπανάκι με ντομάτα:
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο, το οποίο όμως – ακριβώς επειδή έχει φυτική προέλευση – απορροφάται πιο δύσκολα σε σύγκριση με τον ζωικό σίδηρο. Αν όμως συνδυαστεί με βιταμίνη C, το πρόβλημα λύνεται! Και εδώ μπαίνει η ντομάτα, που έχει όση βιταμίνη C χρειάζεται για την καλή απορρόφηση του σιδήρου.
– Φακές με ρύζι:
Το γνωστό μας φακόρυζο θεωρείται ιδανικός διατροφικός συνδυασμός, διότι οι δύο τροφές μαζί παράγουν υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνη. Επομένως, είναι ο,τι πρέπει για όσους πρέπει ή θέλουν να αποφεύγουν το κρέας. Προτιμούμε φυσικά καστανό ρύζι – που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες – για να συνδυάσουμε με τις φακές μας.
– Γιαούρτι με αμύγδαλα:
Δύο υπερ-τροφές μαζί! Το γιαούρτι περιέχει μεταξύ άλλων και βιταμίνη D η οποία αν συνδυαστεί με τα καλά λιπαρά των αμυγδάλων, μπορεί να απορροφηθεί ως και 32% καλύτερα από τον οργανισμό! Εννοείται ότι επιλέγουμε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και ανάλατα αμύγδαλα. Επίσης εννοείται ότι προσθέτουμε το πολύ μια χούφτα αμύγδαλα στο γιαούρτι μας, αν δεν θέλουμε να «ξεφύγουμε« στις θερμίδες.
– Τηγανιτές πατάτες με λαχανικά:
Εννοείται ότι οι τηγανιτές πατάτες δεν είναι κάτι που πρέπει να τρώμε συχνά. Ωστόσο, αν δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας, μπορούμε να φάμε μια στο τόσο, κατά προτίμηση σπιτικές και τηγανισμένες σε ελαιόλαδο. Αν τις συνδυάσουμε με λαχανικά, όπως μια μεγάλη φρέσκια σαλάτα, εξισορροπούμε κάπως την «παρασπονδία». Ξεκινάμε, δε, να τρώμε πρώτα τη σαλάτα ώστε να χορτάσουμε την πείνα μας και να μην «πέσουμε με τα μούτρα» στις πατάτες!
Δείτε επίσης: ΣΑΝ ΨΕΜΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ (ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ 32η συνέχεια. Στο κυνήγι του θησαυρού)
Πηγή: Reader’s Digest
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου