Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Κεσκιούλ, η παλατιανή πουτίγκα

Ζάχαρη & Αλεύρι

Υλικά

Μερίδες: 4

 40 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα

 40 γρ. ψίχα από ανάλατα φυστίκια Αιγίνης

 250 ml φρέσκο γάλα, πλήρες

 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

 100 γρ. ζάχαρη

 25 γρ. κορν φλάουρ

 σπόροι ροδιού, για το σερβίρισμα


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε κεσκιούλ, ξεκινάμε αλέθοντας τα ασπρισμένα αμύγδαλα στον πολυκόφτη, μέχρι να γίνουν σαν πούδρα. Τη βάζουμε σε ένα μικρό μπολ.

Με τον ίδιο τρόπο αλέθουμε και τα φυστίκια και βάζουμε την πούδρα σε άλλο μπολ.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί.

Προσθέτουμε την πούδρα αμυγδάλου και βράζουμε για άλλα 2 λεπτά.

Με κουτάλα της σούπας παίρνουμε μία δόση από το μείγμα της κατσαρόλας και το βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε και αδειάζουμε αργά το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.

Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση.

Προσθέτουμε την πούδρα φιστικιών, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι η κρέμα να αρχίσει να δένει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα σε μπολ. Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως, για περίπου 1 ώρα.

Μοιράζουμε την κρύα κρέμα σε 4 ατομικά μπολ ή κούπες. Τις βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες μέχρι να σφίξουν.

 

Για να σερβίρουμε, τις πασπαλίζουμε με τα κοπανισμένα φυστίκια και τους σπόρους ροδιού.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου