Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Οι πιο περίεργες απαγορεύσεις σε όλο τον κόσμο

Αλλού δεν επιτρέπεται το τρέξιμο και αλλού το μάσημα της τσίχλας

Περίεργοι νόμοι, παράλογες απαγορεύσεις. Αν στη Βόρεια Κορέα μπορεί να ριχτούν στα σκυλιά όσοι τολμήσουν να φορέσουν τζιν παντελόνι, στην Αυστραλία οι πρωταγωνίστριες ερωτικών ταινιών επιβάλλεται να έχουν μεγάλα στήθη ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει σαφής προειδοποίηση προς τους ετοιμοθάνατους να μην αφήσουν τη τελευταία τους πνοή μέσα στο Κοινοβούλιο!

Όπως σοφά πρώτος είχε δηλώσει ο Γερμανός ποιητής και φιλόσοφος Βόλφγκανγκ Γκαίτε «όλοι οι

νόμοι είναι φτιαγμένοι από άνδρες και γέρους. Οι νέοι και οι γυναίκες θέλουν εξαιρέσεις. Οι γέροι, κανόνες.»…


Μπουρούντι – Τζόκινγκ

Κατά τη διάρκεια των εθνικών συγκρούσεων που τέλειωσαν μόλις τη περασμένη δεκαετία, οι πολίτες της χώρας συνήθιζαν να τρέχουν σε μεγάλες ομάδες προκειμένου αφενός να εκτονώσουν την ενεργητικότητα που τους έπνιγε και αφετέρου για να μπορέσουν να προστατευτούν από τους επικίνδυνους άνδρες της εθνοφρουράς. Ο τελευταίος λόγος στάθηκε αφορμή για να διατάξει την απαγόρευση του τζόκινγκ ο πρόεδρος του Μπουρούντι Πιερ Νκουρουνζίζα ισχυριζόμενος ότι αυτοί που τρέχουν έχουν ως σκοπό τους να ανατρέψουν το καθεστώς!

Ρουμανία – Scrabble

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 ο Ρουμάνος δικτάτορας Νικολάε Τσαουσέσκου απαγόρευσε το δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι Scrabble με το επιχείρημα ότι είναι διαβολικό, εγείρει δηλαδή στους παίκτες του έντονο το αίσθημα της ανυπακοής. Η απαγόρευση δεν βρίσκεται πλέον σε ισχύ και οι πολίτες της χώρες έχουν τη χαρά εκτός από την εθνική ομοσπονδία scrabble να φιλοξενούν πυκνά συχνά ομάδες από άλλα κράτη.

Ιράν – Αλογοουρές στους άνδρες

Στο Ιράν οι άνδρες δεν επιτρέπεται να κουρεύουν τα μαλλιά τους όπως επιθυμούν. Η μόδα στα χτενίσματα τους είναι καθορισμένη από την ίδια τη κυβέρνηση, η οποία με σχετική λίστα που εξέδωσε το 2010 απαγορεύει ρητά τις αλογοουρές, τα κοκοράκια ή τα καραφάκια στα ανδρικά κεφάλια.

Αυστραλία – Πορνό με μικρά στήθη

Στη μακρινή Αυστραλία οι ταινίες ερωτικού περιεχομένου που γυρίζονται ή προβάλλονται εκεί δεν έχουν πρωταγωνίστριες με μικρά στήθη. Και πριν κάποιος σπεύσει να μιλήσει για άλλα έθιμα… και κοινά ανδρικά γούστα σημειώνεται ότι η απαγόρευση γυναικών με μικρά στήθηκε σε ταινίες πορνό έχει επιβληθεί από τις αρμόδιες αρχές της χώρας με το επιχείρημα ότι ενθαρρύνουν τη παιδοφιλία.

Σιγκαπούρη – Μάσημα τσίχλας

Για την ακρίβεια στη Σιγκαπούρη απαγορεύεται η εισαγωγή και ή πώληση τσίχλας καθιστώντας αδύνατο για τους πολίτες της χώρας αφενός να βρουν έστω και λίγη και αφετέρου να αφεθούν στην απόλαυση του μασήματος της. Η μόνη εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα έχει να κάνει με τους ανθρώπους που τους γράφονται τσίχλες για ιατρικούς λόγους. Η αρχική απαγόρευση ξεκίνησε το 1992 όταν κάποιος με τη χρήση μασημένης τσίχλας κατάφερε με κάποιο περίεργο τρόπο σαν ένας σύγχρονος ΜακΓκάιβερ να προκαλέσει τη κατάρρευση του συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών της χώρας.

Φιλιππίνες – Κλαίρ Ντέινς

Ας μην είμαστε υπερβολικοί, η Κλαίρ Ντέινς και οι ταινίες της δεν απαγορεύονται δια ροπάλου σε ολόκληρη τη χώρα αλλά στη πρωτεύουσα Μανίλα η ίδια είναι το δίχως άλλο persona non grata. Ο λόγος αυτής της εθνικής αντιπάθειας είναι οι διόλου κολακευτικές δηλώσεις που έκανε κάποτε η Αμερικανίδα ηθοποιός για τις συνθήκες διαβίωσης στη πρωτεύουσα των Φιλιππίνων όπου βρέθηκε για το γύρισμα κάποιου φιλμ στο πρόσφατο παρελθόν. Η απάντηση των δημοτικών αρχών ήταν η απαγόρευση της εισόδου της ίδιας στη χώρα και των ταινιών της στους κινηματογράφους της Μανίλας.

Βόρεια Κορέα – Τζιν παντελόνια

Παρότι όλοι οι ηγέτες του μυστικοπαθούς αυτού κράτους περίπου στο τέρμα του πουθενά λατρεύουν να εισάγουν πράγματα και να υιοθετούν συνήθειες από τη Δύση απαγορεύουν ρητά ακόμα και στους εαυτούς τους να φορούν τζιν παντελόνια. Για κάποιο περίεργο λόγο μάλιστα δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με τα μαύρα τζιν αλλά δεν ανέχονται να βλέπουν μπροστά τους μπλε τζιν έχοντας προφανώς συνδέσει το χρώμα αυτό με το μεγάλο εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μονακό -Τζόγος

Κι όμως το Μονακό μπορεί να είναι ο παράδεισος για τους απανταχού τζογαδόρους σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά όχι για τους λάτρεις των τυχερών παιγνίων που είναι πολίτες του πανέμορφου αυτού πριγκιπάτου της Κυανής Ακτής. Για την ακρίβεια το Monte Carlo Casino κρατά τις πόρτες του ερμητικά κλειστές στους πολίτες του Μονακό που θα ήθελαν να δοκιμάσουν τη τύχη τους στις πολυτελέστατες εγκαταστάσεις του, ακολουθούντος πιστά τα προβλεπόμενα του σχετικού νόμου που θέσπισε τη δεκαετία του 1860 ο πρίγκιπας Κάρολος ΙΙΙ με το επιχείρημα ότι εάν τους επιτρεπόταν η είσοδος ο κόσμος του πριγκιπάτου θα έμενε χωρίς φράγκο!.

Δείτε επίσης: ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ (75η συνέχεια, Το ξεχασμένο φυλακτό)

Ηνωμένο Βασίλειο – Θάνατος στο Κοινοβούλιο

Οι Σκωτσέζοι έχουν το όνομα, οι Βρετανοί τη χάρη… Στο Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύεται ρητώς να αφήσει κάποιος τη τελευταία του πνοή μέσα στις αίθουσες του κοινοβουλίου. Κι ενώ προφανώς ουδείς μπορεί να καταλάβει πως μπορεί να διωχθεί κάποιος που είχε την ατυχία να πεθάνει στο λάθος σημείο, όχι φυσικά από πρόθεση αλλά από αιτία που δεν μπορούσε ούτε να προβλέψει ούτε να πολεμήσει, αξιοσημείωτος είναι ο λόγος που δεν επιτρέπεται αυτό να συμβαίνει. Για την ακρίβεια επειδή παλαιότερος νόμος του κράτους προβλέπει ότι όποιος πεθαίνει εντός του κοινοβουλίου έχει το δικαίωμα σε κηδεία με τα έξοδα του κράτους, οι νεώτεροι πολιτικοί άνδρες της χώρας προκειμένου να γλιτώσουν τα σχετικά έξοδα αποφάσισαν να απαγορεύσουν τον θάνατο στο κοινοβούλιο!

 

Κίνα – Ταξίδι στο χρόνο

Η κινεζική κυβέρνηση απαγορεύει πολλά πράγματα στους υπηκόους της αλλά ίσως το πιο αναπάντεχο από όλα είναι ότι τους απαγορεύει να βλέπουν ταινίες με θέμα το ταξίδι στο χρόνο. Ο λόγος που έχουν επικαλεστεί οι αρχές της χώρας γι’ αυτή την κατηγορηματική απαγόρευση τους είναι ότι τα φιλμ τέτοιας θεματικής διαστρεβλώνουν την ιστορία της χώρας αλλά και του κόσμου ολόκληρου.

Ταϊλάνδη – Η ταινία «Η Άννα και ο Βασιλιάς»

Παρότι πρωταγωνίστρια της ταινίας «Η Άννα και ο Βασιλιάς» είναι η εξαιρετικά ταλαντούχα Τζόντι Φόστερ οι αρχές της Ταϊλάνδης δεν πείστηκαν ότι πρόκειται για ένα αριστούργημα της 7ης τέχνης που θα φέρει τη χώρα τους πιο κοντά στον υπόλοιπο κόσμο και απαγόρευσαν τη προβολή της με το επιχείρημα ότι προσβάλλει τη βασιλική οικογένεια με το περιεχόμενο της. Για την ακρίβεια σύμφωνα με νόμο του 1930 απαγορεύεται η προβολή οποιασδήποτε ταινίας αναφέρεται στη μοναρχία της Ταϊλάνδης ενώ οι συντελεστές της μπορούν να αντιμετωπίσουν μέχρι και φυλάκιση πολλών ετών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου