Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

19 αλήθειες για τα συμπληρώματα βιταμινών που κανείς δεν θα σου πει

Πολλοί τις εντάσσουν στις καθημερινές τους συνήθειες με στόχο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλων σωματικών λειτουργιών. 

Σύμφωνα με έρευνα της ΑΚΟΣ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ένας στους δύο Έλληνες παίρνουν συμπληρώματα διατροφής. Από αυτούς περίπου το 23% το κρύβει από τον γιατρό του. Ο λόγος; Πιστεύουν πως θα τους επικρίνει ή δεν τον εμπιστεύονται. Όσον αφορά εκείνους που δεν κάνουν κατανάλωση κάποιου

συμπληρώματος, οι τρείς στους τέσσερις θα ήθελαν. Ωστόσο, η αντίληψη ότι μέσω των βιταμινών σε μορφή χαπιού, θα εξασφαλίσουμε μακροζωία και καλή ποιότητα υγείας έχει διαψευσθεί από την επιστήμη. Και υπάρχουν πολλά ακόμα γι’ αυτά που ίσως δεν γνωρίζουμε.

Κατά καιρούς η έρευνα ανακαλύπτει νέες πληροφορίες. Κυρίως, για το πώς μπορούν να βοηθήσουν ή να εμποδίσουν την υγεία. Ακολουθούν, λοιπόν, ορισμένα στοιχεία σχετικά με τις βιταμίνες και τις επιπτώσεις τους στον οργανισμό.

1. Οι καθημερινές δόσεις βιταμινών από τα τρόφιμα (έναντι των χαπιών), συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Οι βιταμίνες προορίζονται να λαμβάνονται μέσω τροφής και όχι να χορηγούνται μέσω χαπιών, αν είσαι υγιής. Η σωστή διατροφή σου εξασφαλίζει μακροζωία.

2. Η σωστή διατροφή διορθώνει και τις ανεπάρκειες βιταμινών

Τα τρόφιμα παρέχουν μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων που δεν τα βρίσκεις στα συμπληρώματα.


3. Η βιταμίνη K2 βοηθάει την οστική πυκνότητα των μεγαλύτερων ηλικιακά γυναικών

Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση θα πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη K2, για να βοηθήσουν στην οστική πυκνότητα τους. Έτσι, προλαμβάνουν τον κίνδυνο των τραυματισμών των οστών και των καταγμάτων.

4. Η καθημερινή χρήση πολυβιταμινών είναι περιττή για τη υγεία της καρδιάς

Οι πολυβιταμίνες δεν πρόκειται να βοηθήσουν την καρδιά σου. Μια σειρά μελετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών δεν μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων ή καρδιακών προσβολών.

5. Η βιταμίνη D συμβάλλει στην καταπράυνση του ηλιακού εγκαύματος

Αν την λάβεις ως συμπλήρωμα αμέσως μετά δημιουργεί αντιφλεγμονώδη δράση. Βοηθά επίσης στη μείωση του πρηξίματος και του πόνου, οπότε αν έχεις καεί, δοκίμασε τόσο την αλόη βέρα, όσο και τη βιταμίνη D.

6. Ενώ ίσως αποδειχθεί χρήσιμη για τη γονιμότητα

Έχουν προταθεί κάποιες δοκιμές πάνω στη σχέση γονιμότητας και χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D σε άνδρες και γυναίκες. Εάν η σύνδεσή τους επιβεβαιωθεί, η βιταμίνη D θα είναι ένας εύκολος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων γονιμότητας.

7. Επιπλέον βελτιώνει τη μικροχλωρίδα του εντέρου

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D φαίνεται να επηρεάζουν θετικά το μικροβίωμα του εντέρου. Αυτό βοηθά το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί σε περίπτωση μεταβολικού συνδρόμου (αφορά μια συλλογή από καταστάσεις που αυξάνουν την ευαισθησία σε διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες ασθένειες).


8. Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος ενισχύουν τους μυς στους ηλικιωμένους

Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος -συνήθως τα συναντάς στο χώρο της άθλησης- φάνηκε ότι βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών των ηλικιωμένων ανδρών. Δεν είναι γνωστό αν το ίδιο ισχύει για τις ηλικιωμένες γυναίκες ή τους νεότερους σε ηλικία.

9. Η διατήρηση των βιταμινών σε υγρά μέρη πρέπει να αποφεύγεται

Η αποθήκευση τους σε υγρά μέρη όπως το μπάνιο ή η κουζίνα, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα και τα συστατικά τους. Κράτησέ τα σε ένα στεγνό, δροσερό μέρος.

11. Τα επίπεδα βιταμίνης D στα συμπληρώματα μπορεί να ποικίλουν

Διαπιστώθηκε ότι οι ποσότητες βιταμίνης D διέφεραν πολύ μεταξύ διαφορετικών χαπιών και παραγωγών. Άρα δεν απορροφάς πάντα αυτό που αναγράφεται στο μπουκάλι.

11. Εάν δεν έχεις αρκετό μαγνήσιο, τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν αποδίδουν

Οι βιταμίνες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ειδικά η απορρόφηση της βιταμίνης D είναι αρκετά αναποτελεσματική, όταν δεν έχεις αρκετό μαγνήσιο στη διατροφή σου.

12. Το φολικό οξύ βοηθάει την υγεία μακροπρόθεσμα

Το φολικό οξύ φημίζεται ότι βοηθά στην υγεία των εγκύων και των μωρών που αναπτύσσονται. Ωστόσο, βοηθάει και την υγεία μακροπρόθεσμα. Μάλιστα, η μακροχρόνια χρήση του φολικού οξέος μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακής νόσου.


13. Η βιταμίνη Β περιορίζει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας

Οι βιταμίνες Β – η συλλογή βιταμινών συμπεριλαμβανομένων των Β-5 και Β-12 – είναι απαραίτητες για την υγεία μας. Ωστόσο, βρέθηκε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης B-complex συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων των ατόμων με σχιζοφρένεια.

14. Υπάρχει όριο στην κατανάλωση της Βιταμίνης C

Σε μερικούς ανθρώπους υψηλές δόσεις βιταμίνης C – περισσότερες από 2.000 ή 3.000 mg ημερησίως – μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως διάρροια, ναυτία, καούρα, γαστρίτιδα, κόπωση, έξαψη, κεφαλαλγία και αϋπνία.

15. Υπάρχουν βιταμίνες που συνδέονται με θέματα υγείας

Τόσο η βιταμίνη Ε όσο και η βιταμίνη Α έχουν συνδεθεί με θέματα υγείας, όταν λαμβάνονται καθημερινά από άτομα που δεν το χρειάζονται για ιατρικούς λόγους. Και οι δύο συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όπως και το β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα.

 

16. Το ασβέστιο ωφελεί τα οστά, αλλά μπορεί να προκαλέσει μερικές παρενέργειες

Το ασβέστιο που λαμβάνεται σε συμπληρώματα- σε αντίθεση με τις βιταμίνες που απορροφώνται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα τρόφιμα- αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πετρών στα νεφρά και καρδιακών προσβολών.

17. Ορισμένες βιταμίνες μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικές λόγω γονιδίων

Έχει βρεθεί πως μερικοί άνθρωποι λόγω γονιδίων δεν απορροφούν τα συμπληρώματα βιταμίνης E. Παραμένει να δούμε αν αυτό ισχύει και για άλλα είδη συμπληρωμάτων.

Δείτε επίσης: «Σε 10 χρόνια θα είναι πραγματικότητα οι ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΜΗΤΡΕΣ». Ανακοίνωση ΣΟΚ στην Βουλή για αυτό που έρχεται

18. Οι βιταμίνες επιδρούν ελάχιστα στη ψυχική υγεία

H λήψη συμπληρωμάτων διατροφής δεν βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης.

19. Τα μελλοντικά συμπληρώματα μπορεί να είναι πιο εξελιγμένα

Είναι πιθανό ότι τα συμπληρώματα του μέλλοντος θα περιλαμβάνουν μικροβιακά εντέρου, γενετική κωδικοποίηση ή άλλα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά, για να είναι αποτελεσματικότερα.

Μπορεί να έχεις συνηθίσει να παίρνεις μια πολυβιταμίνη κάθε μέρα. Ωστόσο, ίσως να μην σε ωφελεί. Πάντα λοιπόν να μιλάς με το γιατρό σου για τις διαιτητικές σου επιλογές και τη λήψη συμπληρωμάτων, ώστε να λαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.

ΠΗΓΗ

Από το tromaktiko

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου