Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χιλιάδες σπάνια αγαλματίδια σε αρχαίο τάφο – Η σύνδεσή τους με τη μετά θάνατον ζωή

 H ανακάλυψη των «μάγων υπηρετών» (magic servants), είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο και αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τις αντιλήψεις του πολιτισμού σχετικά με τη μετά θάνατον ζωή. 

Η αρχαία Αίγυπτος, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, έχει προσφέρει στην αρχαιολογία, ίσως το μεγαλύτερο ρεκόρ από αρχαία αντικείμενα. Η αρχαία αιγυπτιακή κοινωνία είναι μία από τις πιο ανεπτυγμένες της ιστορίας, και δεν παύει να εκπλήσσει και να συγκινεί τους ερευνητές και

τους ιστορικούς.

Οι θησαυροί της Αιγύπτου 

Από την εξαιρετική αρχιτεκτονική αρτιότητα, έως τη δημιουργία των προχριστιανικών θρησκειών, ο πολιτισμός της Αιγύπτου εμπλούτισε τον κόσμο και εξακολουθεί να του προσφέρει.

Στους αρχαιολογικούς τόπους σ’ όλη τη χώρα, οι ανακαλύψεις είναι καθημερινές και τα ευρήματα σε συμβατικές τοποθεσίες έχουν βοηθήσει σημαντικά την αρχαιολογία. Μία από αυτές τις ανακαλύψεις ήταν τα ομοιώματα “shabti”, σωροί από  μικρά αγαλματίδια δεξιοτεχνικής κατασκευής, που θεωρούνταν αναγκαία για την ομαλή μετάβαση στον άλλο κόσμο, που ονομαζόταν “Duat”. 


Ο Θάνατος στην Αρχαία Αίγυπτο 

Στη ζωή της αρχαίας Αιγύπτου, ο θάνατος είχε κεντρική θέση. Ο πολιτισμός της έδινε μεγάλη σημασία στη ζωή μετά τον θάνατο, και όλοι ήθελαν να περάσουν στην επόμενη ζωή απαλλαγμένοι από προβλήματα.

Για την ομαλή τους μετάβαση στην άλλη ζωή, οι άνθρωποι θαβόντουσαν μαζί με διάφορα αντικείμενα, όπως στην περίπτωση του Τουταγχαμών, ο οποίος ανακαλύφθηκε θαμμένος με περίπου 5.0000 αντικείμενα γύρω του.

Κατά κανόνα, στην αρχαία Αίγυπτο, μόνο η άρχουσα τάξη και οι εύποροι είχαν την οικονομική δυνατότητα να θάβονται με τα ομοιώματα “shabti”, καθένα απ’ τα οποία είχε εγχάρακτες επιγραφές με διάφορες πληροφορίες, υποδηλώνοντας  το κύρος του ιδιοκτήτη.

                   

Ανακάλυψη σε live αναμετάδοση 
Σto ντοκιμαντέρ “Tomb Hunters”, στο κανάλι Smithsonian το 2022,  καταγράφηκε μία σπουδαία ανακάλυψη, όπου μία ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε μία εξαιρετικά σπάνια στοίβα από τους «μάγους υπηρέτες».  H Amada, μέλος της αποστολής, ερευνώντας έναν τάφο, ανάμεσα στο φέρετρο και έναν τοίχο, εντόπισε ένα ξεχωριστό κουτί. Ανοίγοντας το καπάκι του, ανακάλυψε πλήθος από ομοιώματα “shabti”

 
Τα “shabti” εμφανίζονται σε  διάφορα σχήματα και μεγέθη ανά την Αίγυπτο, αν και σύμφωνα με την ομάδα, είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτουν τόσα πολλά.
H στιγμή της ανακάλυψης του εσωτερικού του αρχαίου τάφου από αρχαιολόγους

                    

Τα συμπεράσματα των αρχαιολόγων 

Ο Δρ. Ashraf Ewais, επικεφαλής της συντήρησης της ανασκαφής, εξήγησε: «είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται ένα τέτοιο κουτί, τόσο κοντά στο φέρετρο». Τους περισσότερους τάφους συνόδευαν ένας ή δύο «μάγοι υπηρέτες». Ήταν εξαιρετικά σπάνιο ότι βρέθηκε  ένα πλήρες σύνολο από την ενθουσιασμένη ομάδα.

Ελάχιστα είναι γνωστά για τον κάτοχο του τάφου, ωστόσο οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι ήταν κάποιος εύπορος. Τα shabti θεωρούνταν αντικείμενα πολυτέλειας και, παρά το μέγεθός τους, εξαιρετικά ακριβά.  Η ιστορία τους χρονολογείται στο Μέσο Βασίλειο της Αιγύπτου, ανάμεσα στο 1050 και το 1650 π.Χ., αν και η αντίληψη για τη χρήση ομοιωμάτων στη διάβαση προς την μετά θάνατο ζωή, είναι ακόμη παλαιότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου