H ανακάλυψη των «μάγων υπηρετών» (magic servants), είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο και αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τις αντιλήψεις του πολιτισμού σχετικά με τη μετά θάνατον ζωή.
Η αρχαία Αίγυπτος, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, έχει προσφέρει στην αρχαιολογία, ίσως το μεγαλύτερο ρεκόρ από αρχαία αντικείμενα. Η αρχαία αιγυπτιακή κοινωνία είναι μία από τις πιο ανεπτυγμένες της ιστορίας, και δεν παύει να εκπλήσσει και να συγκινεί τους ερευνητές και
τους ιστορικούς.Οι θησαυροί της Αιγύπτου
Από την εξαιρετική αρχιτεκτονική αρτιότητα, έως τη δημιουργία των προχριστιανικών θρησκειών, ο πολιτισμός της Αιγύπτου εμπλούτισε τον κόσμο και εξακολουθεί να του προσφέρει.
Στους αρχαιολογικούς τόπους σ’ όλη τη χώρα, οι ανακαλύψεις είναι καθημερινές και τα ευρήματα σε συμβατικές τοποθεσίες έχουν βοηθήσει σημαντικά την αρχαιολογία. Μία από αυτές τις ανακαλύψεις ήταν τα ομοιώματα “shabti”, σωροί από μικρά αγαλματίδια δεξιοτεχνικής κατασκευής, που θεωρούνταν αναγκαία για την ομαλή μετάβαση στον άλλο κόσμο, που ονομαζόταν “Duat”.
Ο Θάνατος στην Αρχαία Αίγυπτο
Στη ζωή της αρχαίας Αιγύπτου, ο θάνατος είχε κεντρική θέση. Ο πολιτισμός της έδινε μεγάλη σημασία στη ζωή μετά τον θάνατο, και όλοι ήθελαν να περάσουν στην επόμενη ζωή απαλλαγμένοι από προβλήματα.
Για την ομαλή τους μετάβαση στην άλλη ζωή, οι άνθρωποι θαβόντουσαν μαζί με διάφορα αντικείμενα, όπως στην περίπτωση του Τουταγχαμών, ο οποίος ανακαλύφθηκε θαμμένος με περίπου 5.0000 αντικείμενα γύρω του.
Κατά κανόνα, στην αρχαία Αίγυπτο, μόνο η άρχουσα τάξη και οι εύποροι είχαν την οικονομική δυνατότητα να θάβονται με τα ομοιώματα “shabti”, καθένα απ’ τα οποία είχε εγχάρακτες επιγραφές με διάφορες πληροφορίες, υποδηλώνοντας το κύρος του ιδιοκτήτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου