Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Παέγια θαλασσινών

Νένα Ισμυρνόγλου

 Υλικά

Μερίδες: 6

 400 γρ. καλαμάρι, καθαρισμένο και κομμένο σε μέτριες ροδέλες

 1 μικρό ξερό κρεμμύδι σε ψιλά καρέ

 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

 400 γρ. ρύζι κίτρινο για πιλάφι

 2 ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα

 100 γρ. φασολάκια μπαρμπούνια κατεψυγμένα, κομμένα σε μικρά κομμάτια

 100 γρ. κατεψυγμένος αρακάς, κατά προτίμηση βιολογικός

 2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα

 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)

 1/2κουτ. γλυκού ίνες κρόκου Κοζάνης

 1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο

 200 ml λευκό, ξηρό κρασί

 1.200 ml σπιτικός ζωμός γαρίδας, ζεστός ή ζωμός λαχανικών

 18 γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες (καθαρισμένες από τα κελύφη και το εντεράκι - αν θέλουμε, αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά)

 18 μύδια φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα*

 18 αχηβάδες ή γυαλιστερές ή και τα δύο μαζί, καλά πλυμένα *

 τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα

 το ξύσμα από 1 μικρό ακέρωτο λεμόνι

 80 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε παέγια θαλασσινών, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το καλαμάρι με το κρεμμύδι για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το ρύζι, την ντομάτα, τα φασολάκια, τον αρακά, την καπνιστή πάπρικα, το πιπέρι καγιέν (αν βάλουμε), τον κρόκο Κοζάνης, το δεντρολίβανο.

Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.


Ρίχνουμε τις γαρίδες και τα οστρακοειδή, ανακατεύουμε απαλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.

Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.

Σκορπίζουμε το ξύσμα λεμονιού και το μαϊντανό, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε την παέγια θαλασσινών

Πηγή

Δείτε επίσης: ΞΕΝΗ Η ΙΘΑΚΗ (Προς μελοποίηση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου