Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Ball Lightning: Το παράξενο φαινόμενο που εξακολουθεί να είναι ανεξήγητο από την επιστήμη

Στο πέρασμα των αιώνων, έχουν εμφανιστεί ιστορίες -κάπως τραβηγμένες θα έλεγε κανείς- για λαμπερές σφαίρες φωτός που αιωρούνται πάνω από τη γη κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Ο νεαρός -τότε- Τσάρος Νικόλαος Β’ της Ρωσίας, τον 19ο αιώνα, ισχυρίστηκε ότι είδε μια τέτοια σφαίρα ενώ ήταν σε μια εκκλησία. Αλλά και ο Γερμανός φυσικός του 18ου αιώνα Georg Richmann, ο οποίος έζησε στη Ρωσία και απέδειξε ότι τα σύννεφα της βροχής περιέχουν

ηλεκτρικό φορτίο, πιστεύεται ότι σκοτώθηκε από μια τέτοια σφαίρα: υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ πειραματιζόταν και μια υποτιθέμενη λαμπερή σφαίρα εμφανίστηκε και τον χτύπησε στο κεφάλι αφήνοντάς τον νεκρό. Ήταν, προφανώς, ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που πέθανε, ενώ διεξήγαγε πειράματα με τον ηλεκτρισμό.

Μέχρι πρόσφατα, μόνο ιστορίες υπήρχαν γι’ αυτό που αναφέρεται ως «Ball Lightning«, ένα ανεξήγητο ατμοσφαιρικό ηλεκτρικό φαινόμενο, που οι σκεπτικιστές προσπάθησαν να εξηγήσουν με διάφορες τρόπους (από αέριες μάζες μέχρι και ότι ευθύνεται το «τυφλό» σημείο του ανθρώπινου ματιού).

Αλλά το 2012, εντελώς τυχαία, Κινέζοι επιστήμονες κατέγραψαν το φαινόμενο στην κάμερα. Οι ερευνητές είχαν στήσει ειδικά μηχανήματα (αναλυτές φάσματος και καταγραφείς βίντεο υψηλής ταχύτητας) για να αναλύσουν μια κανονική αστραπή στη βόρεια Κίνα. Ένα θυελλώδες βράδυ, ένας κεραυνός έπεσε ένα χιλιόμετρο μακριά από το σημείο που βρισκόταν ο εξοπλισμός και έστειλε μια τέτοια σφαίρα στον αέρα.

                     

Ο εξοπλισμός κατέγραψε την κάθε στιγμή της σφαίρας, η οποία επέπλευσε πάνω από το έδαφος για μόλις 1,5 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

 
Ο εξοπλισμός κατέγραψε την κάθε στιγμή της σφαίρας, η οποία επέπλευσε πάνω από το έδαφος για μόλις 1,5 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Τα δεδομένα από το βίντεο των ερευνητών μπορούν να βοηθήσουν μια θεωρία από το 2.000 που ανέφερε ότι αυτές οι σφαίρες προκαλούνται από κανονικές αστραπές που εξατμίζουν πυριτικές ενώσεις στο έδαφος και οι οποίες μπορεί να λάμπουν χάρη στην αλληλεπίδραση με την ατμόσφαιρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου