Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Η Ιαπωνία φέρεται να κατασκευάζει ένα διαστημικό ασανσέρ που θα μεταφέρει ανθρώπους στο διάστημα

 Ένα διαφορετικό ταξίδι στο διάστημα είναι πολύ πιο κοντά από ότι νομίζετε.

Μια ιαπωνική εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα διαστημικό ασανσέρ που θα ενώνει τη Γη με έναν διαστημικό σταθμό.

Αυτό θα κάνει την πορεία προς το διάστημα πιο αποδοτική, βιώσιμη και γρήγορη.

Μέχρι τώρα, μία τέτοια κατασκευή φαινόταν σαν κάτι βγαλμένο από μία

ταινία επιστημονικής φαντασίας, όπως το Star Wars ή το Star Trek, αλλά η Obayashi Corporation φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο για να το κάνει πραγματικότητα.

Η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί είναι παρόμοια με τον προτεινόμενο ουρανοξύστη που πρόκειται να κρέμεται ανάποδα πάνω από τη Νέα Υόρκη. Ένα καλώδιο από νανοσωλήνες άνθρακα (CNT) μήκους περίπου 100.000 χιλιομέτρων θα αποτελέσει τη βάση της διαδρομής του ταξιδιού.

                   

Πώς θα κατασκευαστεί το διαστημικό ασανσέρ

Οι νανοσωλήνες άνθρακα ανακαλύφθηκαν από έναν Ιάπωνα μηχανικό το 1991 και είναι το μόνο υλικό που είναι κατάλληλο για ένα τέτοιο κατόρθωμα.

Η έννοια της κατασκευής του διαστημικού ασανσέρ θα πραγματοποιηθεί σε πολλαπλά στάδια. Αρχικά, τα υλικά που απαιτούνται για τη συναρμολόγηση του καλωδίου, του διαστημικού σταθμού και του μηχανισμού του ανελκυστήρα θα σταλούν σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Στη συνέχεια, ένα διαστημόπλοιο θα κατεβάσει το καλώδιο CNT στη Γη. Έπειτα τα υλικά θα σταλούν πάνω στο καλώδιο σε μονάδες αναρρίχησης, μαζί με μηχανικούς.


Ένας διαστημικός ανελκυστήρας θα εκπέμπει λιγότερες εκπομπές και δεν θα απαιτεί καύσιμα για τη λειτουργία του.

Η Obayashi Corporation υπολογίζει ότι θα μπορούσε να χρεώνει μόλις μερικές χιλιάδες δολάρια για να στείλει στο διάστημα μία από τις κάψουλές της. Κάθε “αναρριχητής”, όπως τις ονομάζει η εταιρεία, θα μπορούσε να μεταφέρει 30 επιβάτες και να τους μεταφέρει στο διάστημα σε περίπου μία εβδομάδα χάρη σε ταχύτητες 200 χλμ/ώρα.
 
Η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2025 και, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, θα μπορούσαμε να πατάμε το κουμπί του ανελκυστήρα για να φτάσουμε στο διάστημα μέχρι το 2050.

                    

Από το kataggeilte

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου