Πολλά πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται στον μάταιο τούτο κόσμο και ένα πουλί είναι εδώ μέγας δάσκαλος. Ο λόγος για τον τζαναμπέτη της Αυστραλίας που αποκαλούν κοινώς great bowerbird και επιστημονικώς Chlamydera nuchalis και έχει πάει το πράγμα στο απόγειο.
Το αρσενικό φτιάχνει λοιπόν τη φωλιά του για να προσελκύσει το θηλυκό, μια κατασκευή που πρέπει να είναι όμορφη και σωστά διακοσμημένη, με αρμονική διάταξη από κλαδάκια, κοκαλάκια και κελύφη σαλιγκαριών. Ο τρόπος
διάταξης όλων αυτών δεν είναι μάλιστα προϊόν τυχαιότητας, αλλά αποπλάνησης.Ο σκοπός είναι να φτιαχτούν όλα με τέτοια προοπτική ώστε να φαίνεται μικρότερη η φωλιά. Αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας χαρακτηριστικό, μιας και είναι τελικά αυτό που θα του εξασφαλίσει το ζευγάρωμα!
Ψέμα και ψευδαίσθηση επιστρατεύει, αλλά και τις αρχές της αντεστραμμένης προοπτικής(!), ώστε να πετύχει αυτό που θέλει. Στην Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα, τα 24 είδη αυτού του πουλιού εκτελούν μια σειρά από τα πιο σοφιστικέ τελετουργικά του ζωικού βασιλείου για να αποσπάσουν τη συναίνεση του θηλυκού.
Τα περισσότερα φτιάχνουν αυτές τις χαρακτηριστικές φωλιές, καθαρίζουν την αυλή και φέρνουν αντικείμενα συγκεκριμένου κάθε φορά χρώματος. Το great bowerbird τα κουτσοβολεύει με κλαδάκια, πετρούλες, κοκαλάκια και κελύφη σαλιγκαριών, μιας και το θηλυκό του νοιάζεται για άλλα πράγματα.
Όταν τελειώσει, ανεβαίνει σε ένα δέντρο πάνω από τη φωλιά του και καλεί το θηλυκό. Όλα είναι φτιαγμένα να την αποπλανήσουν. Τα στενά τοιχώματα της κατασκευής περιορίζουν το βλέμμα στην αυλή. Αν το αρσενικό είχε τοποθετήσει ακανόνιστα τα αντικείμενα στην αυλή, τότε στο μάτι θα φαίνονταν όλα μεγαλύτερα. Όσο πιο μακριά το αντικείμενο, τόση μεγαλύτερη αίσθηση του βάθους θα έδινε.
Γι’ αυτό και το αρσενικό δεν κάνει κάτι τέτοιο. Κόκαλα, πετρούλες και τα άλλα αντικείμενα μοιάζουν να έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος. Γιατί το αρσενικό σε ξεγελά! Έχει τοποθετήσει τα μεγαλύτερα αντικείμενα πιο πίσω και τα μικρότερα ακριβώς μπροστά στα μάτια σου. Η αυλή φαίνεται έτσι μικρότερη. Και σε μια μικρότερη αυλή, αυτός που στέκεται μπροστά της δείχνει απείρως μεγαλύτερος.
Ναι, το αρσενικό εφαρμόζει τις τεχνικές της αντίστροφης προοπτικής για να επιδειχτεί. Το θηλυκό επιλέγει με βάση το μέγεθος, όσο μεγαλύτερος ο αρσενικός, τόσο το καλύτερο. Το θηλυκό επιλέγει όμως και με βάση τα πιο πολύχρωμα αντικείμενα που θα του παρουσιάσουν τα αρσενικά. Και το great bowerbird είναι ξανά εδώ για να παίξει με την οπτική της αντίληψη.
Έχει βάψει βλέπετε το εσωτερικό της φωλιάς κόκκινο, μασώντας λουλούδια και φρούτα, ώστε να παίξει με τη χρωματική της όραση. Το κόκκινο φόντο, πάνω στο οποίο της δείχνει με το ράμφος του τα διάφορα αντικείμενα που μάζεψε, κουράζει τους χρωματικούς υποδοχείς του κόκκινου (κόκκινα κωνία). Με αυτόν τον τρόπο, τα πράσινα αντικείμενα φαίνονται πολύ πιο φωτεινά και έντονα! Απείρως εντυπωσιακότερα δηλαδή.
Αυτό ήταν, την έριξε. Με εξαπάτηση και οπτικές πλάνες…, όπως αναφέρει το newsbeast.gr
Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου