Αν κοιτάξει κανείς την ιστορία, θα δει αυτοκρατορίες που ιδρύθηκαν από θρησκευτικό φανατισμό, άλλες λόγω έλλειψης φυσικών πόρων και άλλες λόγω δίψας για τσάι και μπαχαρικά. Υπάρχει όμως ένα φυτό που ήταν στο επίκεντρο πολλών αυτοκρατοριών σε όλων τον κόσμο. Ονομάζεται κιγχόνη και σήμερα, πολλοί το καταναλώνουν με τζιν και τόνικ ή σόδα.
Όταν οι Ισπανοί έφτασαν στην Αμερική τον 15ο και 16ο αιώνα, έφεραν μαζί τους -εκτός από όπλα και
άλογα- και ασθένειες που δεν υπήρχαν στον Νέο Κόσμο. Μια από αυτές τις ασθένειες ήταν η ελονοσία, η οποία ήταν άγνωστη σε εκείνο το μέρος του κόσμου μέχρι τότε. Μερικές φορές αποκαλούνταν "θέρμη", δηλαδή πυρετός, μιας και η ασθένεια συνοδευόταν από θανατηφόρο πυρετό και ανεξέλεγκτο ρίγοςΜέχρι τότε, δεν υπήρχε κάποια θεραπεία -τουλάχιστον όχι κάποια αξιόπιστη. Οι γιατροί του Μεσαίωνα προσπάθησαν με αφαίμαξη, με εκκαθαρίσεις ή ακόμη και με την κατανάλωση... αστρονομικών χαρτών μιας η κυκλική φύση της ασθένειας πιστευόταν ότι συνδέεται με τα άστρα. Πριν όμως ακόμα αρχίσει να εξαπλώνεται η ελονοσία στην Αμερική, οι λαοί των Άνδεων χρησιμοποιούσαν μια φυσική θεραπεία για τους πυρετούς: τον φλοιό του δέντρου κιγχόνη.
Οι Ισπανοί αποικιοκράτες παρατήρησαν ότι ο φλοιός βοηθούσε στη θεραπεία μη-ελονοσιακών πυρετών και τον δοκίμασαν. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, η κιγχόνη έγινε η μόνη γνωστή θεραπεία για την ελονοσία. Ο διάσημος ταξινόμος Κάρολος Λινναίος αποκάλεσε το δέντρο "κιγχόνη", αλλά ο φλοιός του εξακολουθεί να αποκαλείται "κινίνη".
Η κινίνη εισήχθη στην Ευρώπη, και λόγω του ότι η εισαγωγή της έγινε μέσω των ιεραποστόλων απέκτησε το ψευδώνυμο "σκόνη των Ιησουιτών". Ο φλοιός όμως ήταν πάρα πολύ αποτελεσματικός στη θεραπεία του πυρετού και στη θεραπεία της ελονοσίας.
Με την πάροδο του χρόνου, και όσο οι Ισπανοί κατακτητές καταλάμβαναν περισσότερη από τη νέα ήπειρο για τον εαυτό τους, άρχισαν να ρυθμίζουν αυστηρά τον έλεγχο της κινίνης, γιατί όποιος μπορούσε να ελέγξει την εξάπλωση της ελονοσίας θα είχε το πάνω χέρι μιας και όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη ξεκινούσαν τις κατακτήσεις τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου