Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Η ιδανική θερμοκρασία πλυσίματος για καθαρά σεντόνια χωρίς μικρόβια – Δεν είναι στους 60 ή 90 βαθμούς

 Το πλύσιμο των σεντονιών είναι μια από τις δουλειές του σπιτιού, που πολλοί παραμελούν. Όμως, αν πλένετε τακτικά τα κλινοσκεπάσματα στην κατάλληλη θερμοκρασία θα προστατεύσετε την υγεία σας εξοικονομώντας παράλληλα χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας σας.

Ο μέσος άνθρωπος αποβάλλει περίπου 500 κύτταρα του δέρματος κάθε μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθούν βακτήρια στα σεντόνια εάν δεν πλένονται τακτικά. Το πλύσιμο σεντονιών, μαξιλαριών και άλλων κλινοσκεπασμάτων δεν είναι επιστήμη, αλλά

πολλοί άνθρωποι σπαταλούν χρήματα πλένοντας αυτά τα είδη σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Μπορεί να φαίνεται προφανές να πλένετε τα σεντόνια στους 60 ή 90 βαθμούς, αλλά αυτό ενδέχεται να είναι λάθος, καθώς το πλύσιμο στους 60°C ή παραπάνω αυξάνει το κόστος ενέργειας κατά περισσότερο από το μισό.

Η κατάλληλη θερμοκρασία για το πλύσιμο των σεντονιών και την εξουδετέρωση των μικροβίων

Η Lianne Shoolbread, ειδικός σε θέματα πλυντηρίων στην Soak and Sleep, αναφέρει ότι τα περισσότερα είδη κλινοσκεπασμάτων μπορούν να πλυθούν στους 40°C για να σκοτωθούν τα βακτήρια. «Υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από την καλύτερη θερμοκρασία για να πλύνετε τα σεντόνια σας, αλλά γενικά θα σας συνιστούσαμε πάντα να τηρείτε τις οδηγίες στις ετικέτες φροντίδας των προϊόντων. Τα περισσότερα υφάσματα μπορούν να πλυθούν σε ζεστή θερμοκρασία 40°, καθώς αυτό βοηθά στην απομάκρυνση της βρωμιάς, των φυσικών σωματικών ελαίων και στην εξάλειψη των βακτηριδίων».

Το πλύσιμο των σεντονιών στους 60°C δεν θα απομακρύνει από μόνο του τα βακτήρια, αλλά αντίθετα, είναι καλύτερο να επενδύσετε σε ένα καλό απορρυπαντικό που ειδικεύεται στην εξόντωση των βακτηριδίων και να πλένετε επίσης τα σεντόνια σας κάθε εβδομάδα για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνουν καθαρά. «Τα λευκά σεντόνια πρέπει να πλένονται μία φορά την εβδομάδα για να διατηρούνται φρέσκα και να αποτρέπεται η συσσώρευση λεκέδων», είπε η Lianne.

Η ανώτερη θερμοκρασία που θα βρείτε στα περισσότερα πλυντήρια είναι οι 90°C, αλλά συνήθως είναι κατάλληλη μόνο για πολύ λερωμένα ρούχα, καθώς μπορεί να καταστρέψει το ύφασμα με την τακτική χρήση. Το πλύσιμο σε υψηλότερη θερμοκρασία συνιστάται συχνά μόνο για εξαιρετικά βρώμικα ή λερωμένα ρούχα, αλλά αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα, είναι πιο αποτελεσματικό να πλύνετε σωστά τα σεντόνια σας παρά να ανεβάσετε τη θερμοκρασία.


Πώς να πλύνετε σωστά τα σεντόνια σας

Σας φαίνεται δύσκολο να διατηρήσετε τα σεντόνια, τα παπλώματα και τα μαξιλάρια σας φρέσκα και καθαρά; Μην ανησυχείτε! Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει βήμα-βήμα πώς να πλένετε σωστά τα σκεπάσματα σας για να έχετε έναν υπέροχο ύπνο κάθε βράδυ.

  • Προστατεύστε το στρώμα σας για μέγιστη υγιεινή
  • Απαλλαγείτε από την σκόνη με τακτικό σκούπισμα
  • Πλύνετε τα σκεπάσματα σας χωριστά για καλύτερο αποτέλεσμα
  • Πλύνετε τα μαξιλάρια και τα παπλώματα σε χαμηλές θερμοκρασίες
  • Προστατεύστε το στρώμα σας για μέγιστη υγιεινή
  • Πλένετε τα μαξιλάρια σε χαμηλές θερμοκρασίες (προαιρετικά)

Προστατεύστε το στρώμα σας για μέγιστη υγιεινή

Για να αποφύγετε τους λεκέδες και τη συσσώρευση βρωμιάς, χρησιμοποιήστε πάντα προστατευτικό στρώματος και μαξιλαριού. Τα προστατευτικά πλένονται εύκολα στο πλυντήριο μαζί με τα σεντόνια σας, απομακρύνοντας τα ακάρεα σκόνης και άλλα αλλεργιογόνα για έναν πιο υγιεινό ύπνο.

Απαλλαγείτε από την σκόνη με τακτικό σκούπισμα

Εκτός από το πλύσιμο, είναι σημαντικό να σκουπίζετε το στρώμα σας κάθε λίγους μήνες για να απομακρύνετε τη σκόνη, την γύρη και άλλους ρύπους που μπορεί να συσσωρευτούν.


Πλύνετε τα σκεπάσματα σας χωριστά για καλύτερο αποτέλεσμα

Για να διατηρήσετε τα σεντόνια σας απαλά και να αποφύγετε τη φθορά των υφασμάτων, είναι προτιμότερο να πλένετε τα σκεπάσματα σας μόνα τους στον πλυντήριο. Με αυτόν τον τρόπο, πλένονται πιο αποτελεσματικά και δεν φθείρονται.

Πλύνετε τα μαξιλάρια και τα παπλώματα σε χαμηλές θερμοκρασίες

Τα μαξιλάρια και τα παπλώματα μπορούν επίσης να πλυθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες για να εξοικονομήσετε ενέργεια και να διατηρήσετε την απαλότητα τους.

Συμβουλή εμπειρογνώμονα: Εάν το πλυντήριο σας δεν χωράει μεγάλα παπλώματα, καλό είναι να τα πηγαίνετε σε ένα καθαριστήριο. Πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες φροντίδας πριν το πλύσιμο και κατά προτίμηση να τα αφήνετε να στεγνώσουν στον αέρα για καλύτερα αποτελέσματα.

Πλένετε τα μαξιλάρια σε χαμηλές θερμοκρασίες (προαιρετικά)

Μπορείτε ακόμα να πλύνετε τα μαξιλάρια σας στο σπίτι σε χαμηλή θερμοκρασία (30/40°C). Απλά προσπαθήστε να μην υπερφορτώσετε το πλυντήριο σας για να εξασφαλίσετε ένα καλό πλύσιμο.

 

Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα σκεπάσματα σας καθαρά και υγιεινά, χαρίζοντας σας έναν άνετο και ξεκούραστο ύπνο κάθε βράδυ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου