Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Λεκέδες από αποσμητικό: Πώς να τους απομακρύνετε εύκολα από τα T-shirts

Τίποτα δεν χαλάει περισσότερο την εμφάνιση των ρούχων από τους λεκέδες αποσμητικού κάτω από τις μασχάλες. Δυστυχώς, οι λεκέδες αυτοί προκαλούνται από τη συσσώρευση αποσμητικού στο ύφασμα και την αντίδραση μεταξύ των συστατικών του αντιιδρωτικού και του ιδρώτα.

Είτε πρόκειται για μια άκαμπτη, αποχρωματισμένη περιοχή σε χρωματιστές μπλούζες είτε για κίτρινους λεκέδες κάτω από τις μασχάλες σε λευκά ρούχα. Eάν αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αρκετά νωρίς, μπορείτε να αφαιρέσετε τους λεκέδες αποσμητικού από

τα ρούχα.

Πώς να καθαρίσετε τους λεκέδες αποσμητικού από τα χρωματιστά ρούχα

Οι συσσωρεύσεις αποσμητικού και ιδρώτα μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό, δυσκαμψία και δυσάρεστες οσμές στις μασχάλες των χρωματιστών ρούχων. Όταν δείτε αυτούς τους λεκέδες, χρησιμοποιήστε λευκό ξύδι, μια μαλακή βούρτσα (μια παλιά οδοντόβουρτσα λειτουργεί εξαιρετικά) και μια διαδικασία με μούλιασμα για να τους αφαιρέσετε.

Τι θα χρειαστείτε:

Εργαλεία/Εξοπλισμός

  • Μαλακή βούρτσα τρίχας νάιλον
  • Πλυντήριο ρούχων
  • Μικρό μπολ
  • Γάντια από καουτσούκ
  • Μεζούρα και κουτάλια

Υλικά

  • Μαγειρική σόδα
  • Λευκό ξύδι
  • Υπεροξείδιο του υδρογόνου
  • Ισχυρό απορρυπαντικό ρούχων

Οδηγίες:

  1. Χρησιμοποιήστε μείγμα ξυδιού για να τρίψετε τους λεκέδες αποσμητικού: Ανακατέψτε δύο κουταλιές αποσταγμένο λευκό ξύδι και δύο κουταλιές δροσερό νερό σε ένα μικρό μπολ ή μεζούρα. Αυτό αρκεί για να καθαρίσετε ένα πουκάμισο. Απλώστε το πουκάμισο ανάποδα σε μια πετσέτα και βουτήξτε μια μαλακή βούρτσα ή μια παλιά οδοντόβουρτσα στο διάλυμα. Τρίψτε καλά το εσωτερικό της μασχάλης του πουκάμισου.
  2. Προ-μούλιασμα των λεκιασμένων ρούχων: Αφού καθαρίσετε κάθε πουκάμισο ή μπλουζάκι, γεμίστε έναν νιπτήρα ή μια μεγάλη πλαστική λεκάνη με δροσερό νερό και προσθέστε ένα φλιτζάνι αποσταγμένο λευκό ξύδι. Βάλτε τα λεκιασμένα ρούχα μέσα και αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  3. Πλύνετε τα ρούχα: Μετά το μούλιασμα, πλύνετε τα ρούχα σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα φροντίδας, χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό απορρυπαντικό που περιέχει αρκετά ένζυμα για να διασπάσει και να απομακρύνει τυχόν υπολείμματα αποσμητικού.


Συμβουλές:

Ενώ πολλά ρούχα μπορούν να φορεθούν αρκετές φορές πριν το πλύσιμο, εάν ιδρώνετε πολύ και χρησιμοποιείτε πολλά αποσμητικά με κερί, είναι καλύτερο να πλένετε τα πουκάμισα και τα μπλουζάκια σας μετά από κάθε χρήση. Αυτό εμποδίζει τα υπολείμματα αποσμητικού και ιδρώτα να ενσωματωθούν πολύ βαθιά στις ίνες.

Πώς να απομακρύνετε τους λεκέδες αποσμητικού και τις κιτρινίλες από τα λευκά ρούχα

Στα λευκά υφάσματα, ο συνδυασμός αποσμητικού και σωματικού ιδρώτα μπορεί τελικά να κάνει τις μασχάλες να κιτρινίσουν ή να γκριζάρουν. Όσο πιο νωρίς αντιληφθείτε και αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, τόσο πιο πιθανό είναι να ανατρέψετε τη ζημιά.

Πώς να αποτρέψετε το “στέγνωμα” των λεκέδων

Εάν δείτε τα πρώτα σημάδια κιτρινίσματος στις μασχάλες όταν βάζετε τα ρούχα στο πλυντήριο αλλά δεν έχετε χρόνο να τις αντιμετωπίσετε, μην βάλετε τα ρούχα στο στεγνωτήριο μετά το πλύσιμο. Απλώστε τα ρούχα στον ήλιο αντί αυτού, επειδή η θερμότητα του στεγνωτηρίου κάνει αυτούς τους λεκέδες πιο δύσκολους στην απομάκρυνση.


Το καθαριστικό μείγμα

Για να καθαρίσετε ένα λευκό ρούχο, ανακατέψτε σε ένα μικρό μπολ ίση ποσότητα (περίπου 60 γραμμάρια) μαγειρικής σόδας, οξυζενέ και κρύο νερό.

Προετοιμασία και τρίψιμο των λεκέδων

Απλώστε το ρούχο οριζόντια και ανάποδα πάνω σε μια λευκή πετσέτα. Χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα ή μια μαλακή βούρτσα για να εφαρμόσετε το μείγμα στους λεκέδες αποσμητικού στο εσωτερικό του ρουχισμού. Τρίψτε καλά την περιοχή και αφήστε το διάλυμα να δράσει για 30 λεπτά.

Πλύσιμο των ρούχων

Πλύνετε τα ρούχα με ένα απορρυπαντικό πλυντηρίου βαρέως τύπου στη θερμότερη ρύθμιση νερού που είναι ασφαλής για τα υφάσματα. Εάν μετά το πλύσιμο παραμένουν ίχνη κίτρινου ή γκρι χρώματος, επαναλάβετε τα βήματα.

Πώς να απομακρύνετε γρήγορα τους λεκέδες αποσμητικού από μαύρα ρούχα

Βρήκατε άσχημες γραμμές αποσμητικού στις μαύρες ή σκούρες μπλούζες σας; Χρησιμοποιήστε μία από τις παρακάτω τρεις συμβουλές για να εξαφανίσετε τους ενοχλητικούς λεκέδες:

  • Πάρτε ένα κομμάτι αφρώδους καουτσούκ από μια κρεμάστρα και τρίψτε τις ραβδώσεις του αποσμητικού.
  • Δοκιμάστε ένα χρησιμοποιημένο φύλλο στεγνωτηρίου για να αφαιρέσετε τις ραβδώσεις τρίβοντας με γρήγορες, σύντομες κινήσεις.
  • Όταν δεν έχετε τίποτα άλλο στο χέρι, πιάστε το πουκάμισο και τρίψτε γρήγορα το ύφασμα για να χαλαρώσετε τα υπολείμματα του αποσμητικού. Στη συνέχεια, βουρτσίστε το.

Πώς να αποτρέψετε τους λεκέδες από αποσμητικό

Τα αγαπημένα μας αποσμητικά μπορούν να αφήσουν αντιαισθητικούς λεκέδες στα ρούχα μας. Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές για να κρατήσετε τα ρούχα σας φρέσκα και χωρίς λεκέδες:

  • Αφήστε το αποσμητικό να στεγνώσει πριν φορέσετε τα ρούχα σας: Πάντα να αφήνετε το αποσμητικό σας να στεγνώσει εντελώς πριν φορέσετε τα ρούχα σας. Αν βιάζεστε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πιστολάκι μαλλιών σε χαμηλή σκάλα για να επιταχύνετε τη διαδικασία.
  • Επιλέξτε αποσμητικό χωρίς αλουμίνιο: Το αλουμίνιο είναι το συστατικό στα αποσμητικά που ευθύνεται για τους περισσότερους λεκέδες. Εξετάστε την πιθανότητα να χρησιμοποιήσετε ένα αποσμητικό χωρίς αλουμίνιο για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα.
  • Χρησιμοποιήστε την σωστή ποσότητα: Η υπερβολική χρήση αποσμητικού μπορεί να οδηγήσει σε λεκέδες. Εάν το αποσμητικό που χρησιμοποιείτε δεν είναι αποτελεσματικό, δοκιμάστε να αλλάξετε μάρκα αντί να αυξήσετε την ποσότητα.
  • Επιλέξτε αποσμητικό σε διαφανή μορφή: Τα αποσμητικά σε μορφή στερεού λευκού στικ ενδέχεται να αφήσουν πιο εύκολα λεκέδες. Σκεφτείτε να επιλέξετε ένα διάφανο τζελ ή ένα αποσμητικό σε σπρέι, τα οποία συνήθως προκαλούν λιγότερους λεκέδες.
  • Φορέστε ένα εσώρουχο: Για επιπλέον προστασία από τους λεκέδες αποσμητικού και τους λεκέδες ιδρώτα στα εξωτερικά ρούχα σας, μπορείτε να φορέσετε ένα εσώρουχο.


Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε την προστασία από την κακοσμία που σας προσφέρει το αποσμητικό σας χωρίς να ανησυχείτε για τους ενοχλητικούς λεκέδες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου