Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Ο καλύτερος τρόπος για να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά ώστε να είναι ασφαλή για κατανάλωση – Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζετε

Τα φρούτα και τα λαχανικά σας περνούν αρκετό χρόνο σε εξωτερικό περιβάλλον, όπου μπορούν να εκτεθούν σε βακτήρια, ιούς και άλλους μολυσματικούς παράγοντες.

 Επομένως, μπορεί να αναρωτιέστε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας, ειδικά υπό το πρίσμα μολύνσεων από λιστέρια, σαλμονέλα και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Τι λέει ειδικός για την ασφάλεια των φρέσκων φρούτων και λαχανικών

Οι ειδικοί λένε ότι

δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για την ασφάλεια των αγαπημένων φρούτων και λαχανικών (όπως για παράδειγμα οι φράουλες ή το σπανάκι). «Σχεδόν όλα τα φρέσκα προϊόντα φτάνουν σε εμάς απαλλαγμένα από παθογόνους μικροοργανισμούς», λέει ο Donald Schaffner, Ph.D., διακεκριμένος καθηγητής και ειδικός στην επιστήμη των τροφίμων στο Rutgers University. «Επίσης γνωρίζουμε ότι τα φρέσκα προϊόντα είναι μια υγιεινή επιλογή, οπότε η κατανάλωση περισσότερων φρέσκων προϊόντων είναι πιθανώς καλύτερη από το να μην τα τρώτε».

Πώς, λοιπόν, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα σας είναι απαλλαγμένα από βρωμιά, παράσιτα, παθογόνους μικροοργανισμούς και φυτοφάρμακα; Η απάντηση είναι απλή: μια γρήγορη (και αποτελεσματική) ρουτίνα πλυσίματος.


Ο καλύτερος τρόπος για να πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά 

Όπως αποδεικνύεται, το απλό ξέπλυμα ή το μούλιασμα των φρούτων και των λαχανικών σε απλό νερό βρύσης μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε τη βρωμιά, τα βακτήρια ή άλλους ρύπους, λέει ο Schaffner. Στην πραγματικότητα, ένα απλό πλύσιμο με νερό βρύσης μπορεί να αφαιρέσει μεταξύ 90% και 99% των βακτηρίων από τα φρούτα σας.

Ο FDA συνιστά ενεργά να μην χρησιμοποιείτε σαπούνια, απορρυπαντικά ή ακόμη και προϊόντα πλύσης, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να απορροφήσουν ορισμένα από τα καθαριστικά, τα οποία ενδεχομένως θα σας αρρωστήσουν.

Μια μελέτη που συγκρίνει διαφορετικές τεχνικές πλυσίματος προϊόντων – συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χλωρίνης και εμπορικών προϊόντων για το πλύσιμο των λαχανικών, ενάντια σε κοινά παθογόνα που μεταδίδονται με τρόφιμα όπως π.χ. coli, λιστέρια και σαλμονέλα, διαπίστωσαν ότι το τρεχούμενο νερό της βρύσης είχε τα καλύτερα αποτελέσματα συνολικά.

Η μαγειρική σόδα και το ξύδι για το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών, είναι δύο εναλλακτικές λύσεις που έχουν το πλεονέκτημα της ασφάλειας για κατανάλωση. Αλλά μια μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση διαλύματος λεμονιού ή ξιδιού δεν ήταν καλύτερη από τη χρήση απλού νερού βρύσης για τον καθαρισμό των προϊόντων και ο Schaffner λέει ότι πολλές μελέτες που εξετάζουν το ξύδι και το διττανθρακικό νάτριο για το πλύσιμο φρούτων ή λαχανικών έχουν ανάμεικτα αποτελέσματα.

Υπάρχει κάποια επιστήμη πίσω από την ιδέα της χρήσης ξυδιού ή άλλων οξέων για τον καθαρισμό των προϊόντων σας. «Το ξύδι έχει χαμηλό pH και αυτό μπορεί να βοηθήσει να σκοτώσει τα βακτήρια – αλλά αν είναι πολύ αραιωμένο δεν είναι πραγματικά πολύ διαφορετικό από το απλό νερό», λέει ο Schaffner. «Όσο περισσότερο ξύδι χρησιμοποιείτε, τόσο πιο πιθανό είναι το προϊόν σας να έχει μυρωδιά ξυδιού».

Ενώ δεν θα βλάψει να καθαρίσετε με ξύδι ή διττανθρακικό νάτριο, ο Schaffner χρησιμοποιεί μόνο απλό νερό για να καθαρίσει τα προϊόντα.


Ξέβγαλμα vs μούλιασμα φρούτων και λαχανικών: Τι είναι καλύτερο;

Το ξέβγαλμα απομακρύνει αμέσως τη βρωμιά και τους ρύπους από τα προϊόντα. Μπορείτε να κάνετε έναν αρχικό εμποτισμό για τα προϊόντα που είναι ιδιαίτερα βρώμικα – όπως τα πράσα – ή κάπως μαραμένα, καθώς το κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει να φρεσκάρετε το μαραμένο μαρούλι ή το σέλινο.

Το απαλό τρίψιμο των φρούτων και των λαχανικών με τα χέρια σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ρύπων.

Εάν εμποτίσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας, ξεπλύνετε τα για ένα λεπτό κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να ξεπλύνετε τυχόν υπολείμματα ρύπων.


Πλύσιμο προϊόντων πιο σκληρών προϊόντων 

Μια βούρτσα λαχανικών μπορεί να κάνει μια πιο αποτελεσματική σε πιο σκληρά προϊόντα, όπως τα μήλα, οι πατάτες και τα καρότα. «Ο κύριος λόγος για τη χρήση μιας βούρτσας λαχανικών είναι να αφαιρεθεί οποιαδήποτε βρωμιά ή άμμος», λέει ο Schaffner. Το ξεφλούδισμα είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να απαλλαγείτε από τους μολυσματικούς παράγοντες.

Καθαρισμός των ευαίσθητων φρούτων

Τα μούρα και άλλα ευαίσθητα φρούτα και λαχανικά πρέπει να αποθηκεύονται άπλυτα και στη συνέχεια να ξεπλένονται με κρύο νερό ακριβώς πριν τα χρησιμοποιήσετε. «Εάν προπλύνετε τα μούρα και στη συνέχεια τα βάλετε πίσω στο ψυγείο, αυτό τα αφήνει πιο υγρά και είναι πιο πιθανό να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας», λέει ο Schaffner.

Χειρισμός προπλυμένων λαχανικών

 

Με τις συχνές ανακλήσεις προϊόντων, μπορεί να αρχίσετε να κοιτάζετε με καχυποψία αυτά τα προπλυμένα πακέτα λαχανικών. Αλλά ο Schaffner λέει ότι δεν είναι απαραίτητο και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο επικίνδυνο να τα πλύνετε, καθώς διατρέχετε κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης των φυλλωδών λαχανικών σας με βακτήρια ή άλλα μικρόβια που κρύβονται στην κουζίνα σας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου