Νένα Ισμυρνόγλου
Υλικά
Τεμάχια: 12
1 πακέτο με έτοιμη ζύμη κουρού για ατομικά ταρτάκια (θα χρειαστούμε 12 βάσεις)
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, κατά προτίμηση από ελιά
1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο
1 κουτ. σούπας πάπρικα, κατά προτίμηση καυτερή
100 ml λευκό, ξηρό κρασί
1 κουτ. σούπας πελτές, διαλυμένος σε 200 ml ζεστό νερό
1 κουτ. γλυκού αλεύρι, διαλυμένο σε 3 κουτ. σούπας κρύο νερό
1 κομμάτι φλούδα ακέρωτου πορτοκαλιού
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
120 γρ. κασέρι της αρεσκείας μας, χοντροτριμμένο
τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος, για το άλειμμα του σκεύους
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα κιμαδοπιτάκια, ξεκινάμε ρίχνοντας σε μέτρια κατσαρόλα τον κιμά με το κρεμμύδι, το μπαχάρι, τη δάφνη, το μοσχοκάρυδο, το δεντρολίβανο, την πάπρικα και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για περίπου 4 λεπτά, σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει ο κιμάς και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να λαδωθεί καλά ο κιμάς.
Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον αραιωμένο πελτέ, το αλευρόνερο και τη φλούδα.
Ανακατεύουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Αποσύρουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Ρίχνουμε τα αυγά, το τυρί και το μαϊντανό και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και τη φλούδα πορτοκαλιού.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, στη λειτουργία του αέρα. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για 12 μάφιν ή ισάριθμες ατομικές ταρτιέρες.
Στρώνουμε στην καθεμιά μία ατομική βάση για τάρτα, κόβουμε όση ζύμη εξέχει και προψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Ξεφουρνίζουμε, μοιράζουμε το μείγμα του κιμά και ψήνουμε για περίπου 15 - 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά και σερβίρουμε σε πιατέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 106.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου