Υλικά
Μερίδες: 4-6
500 γρ. ζυμαρικό κοραλλάκι
3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
3 κουτ. σούπας αλεύρι
800 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
350 γρ. μείγμα από κίτρινα τυριά τριμμένα (χρησιμοποιούμε όποια διαθέτουμε, χωρίς περιορισμό – τσένταρ, κασέρι, γραβιέρα, λαδοτύρι, μανούρι κ.ά.)
150 γρ. κίτρινο σκληρό τυρί της αρεσκείας μας, τριμμένο (π.χ. παρμεζάνα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι κ.ά.)
αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε το mac ’n’ cheese, πρώτα βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε την (άδεια πλέον) κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
Ρίχνουμε το σκόρδο, τη σκόνη μουστάρδας, την πάπρικα και το πιπέρι και καβουρδίζουμε για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ρου(roux), μια πάστα σαν της μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας έντονα και συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να γίνει μια λεία, ημίρρευστη κρέμα, χωρίς σβόλους.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι η κρέμα να δέσει.
Τραβάμε ξανά από τη φωτιά, ρίχνουμε τα 350 γρ. τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε και τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.
Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα ζυμαρικών σε μέτριο, βαθύ ταψί, πασπαλίζουμε με το σκληρό τυρί και ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να κοχλάσει και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 214.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου