«Κότταβος»: Το αρχαίο ελληνικό παιχνίδι ερωτικής μαντείας και δεξιοτεχνίας που παιζόταν από άνδρες. Είχε ως έπαθλο ευνοϊκούς οιωνούς για τις υποψήφιες αγαπημένες και όχι μόνο.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας αναβίωσαν μέσα από τεχνολογία 3D τη διαδικασία του παιχνιδιού. Ο Κότταβος ήταν ένα παιχνίδι που έπαιζαν οι αρχαίοι Έλληνες στα νυχτερινά συμπόσια της κλασικής Αθήνας. Έχει τις ρίζες του στη Σικελία τουλάχιστον δυο χιλιάδες χρόνια πριν.
Σκοπός του παιχνιδιού ήταν να χτυπήσουν την πλάστιγγα, δηλαδή μια πιατέλα που ήταν στερεωμένη
πάνω σε ένα ψηλό μεταλλικό ραβδί. Για τον σκοπό αυτό έφτυναν με το στόμα τους την τελευταία γουλιά του κρασιού ή πετούσαν το κρασί μαζί με το κύπελλο (κύλικα). Η πλάστιγγα έπρεπε να πέσει κάτω, να βυθιστεί ή να καλύψει το αγγείο που ήταν τοποθετημένο από κάτω.Αν το κρασί έπεφτε μέσα στο σκεύος, το θεωρούσαν καλό οιωνό για την υποψήφια σύντροφο τους. Λέγεται πως η κοπέλα στην οποία απευθυνόταν η ευχή κατά τη διάρκεια της βολής αποδεχόταν την πρόταση και έτσι ξεκινούσε η ερωτική τους σχέση....
Το παιχνίδι ήταν από τη φύση του «βρώμικο» μιας και οι συνεχείς ρίψεις κρασιού λέρωναν τους ίδιους σε μεγάλο βαθμό αλλά και το δωμάτιο του συμποσίου.
Στον νικητή έδιναν ως δώρο την πιατέλα (πλάστιγγα) ή διάφορα άλλα δώρα, όπως μήλα, αβγά και σανδάλια. Για τη νίκη σημασία είχε να πετύχουν το στόχο, αλλά να το κάνουν και με στυλ, αφού μετρούσε η καλαισθησία της κίνησης και της τροχιάς του κύλικα κατά το παιχνίδι.
Μέσα από την έρευνα της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Γουέστ Τσέστερ της Πενσυλβάνιας, Dr. Sharpe, μπορούμε να αντιληφθούμε τη διαδικασία του παιχνιδιού βήμα προς βήμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου