Δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα για την προέλευσή του.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μοναδικό απολίθωμα που δεν ταιριάζει με κανένα γνωστό είδος ανθοφόρων φυτών, μια πρόοδος που ρίχνει περισσότερο φως στην αρχαία ποικιλομορφία του πλανήτη.
Οι ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά τα απολιθωμένα φύλλα του είδους Othniophyton elongatum, στο Rainbow στη Γιούτα το 1969. Η πρώην κοινότητα των ανθρακωρύχων είναι τώρα μια πόλη-φάντασμα.
Μια νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο
περιοδικό Annals of Botany αποκαλύπτει ότι τα απολιθωμένα φύλλα ηλικίας 47 εκατομμυρίων ετών ανήκουν σε ένα μοναδικό φυτό με ασυνήθιστα λουλούδια και φρούτα.Αρχικά, οι ερευνητές αναγκάστηκαν να συμπεράνουν τα είδη αυτού του φυτού μόνο κοιτάζοντας το σχήμα και τα μοτίβα στα απολιθωμένα φύλλα χωρίς λουλούδια, φρούτα ή κλαδιά.
Σκέφτηκαν ότι μπορεί να είχε φύλλα με πολλά μικρότερα φυλλάδια και με βάση αυτό το σκεπτικό ότι το εξαφανισμένο είδος μπορεί να ανήκε στην οικογένεια ginseng.
Αλλά η τελευταία μελέτη, αξιολογώντας περισσότερα απολιθώματα του φυτού, διαπιστώνει ότι τα φύλλα, τα φρούτα και τα λουλούδια που συνδέονται με το στέλεχος των απολιθωμάτων δεν ήταν τίποτα σαν αυτά των άλλων φυτών της οικογένειας ginseng.
Διαπίστωσαν ότι τα νέα απολιθώματα είχαν φύλλα άμεσα συνδεδεμένα με τους μίσχους, ζωγραφίζοντας μια πολύ διαφορετική εικόνα για το πώς έμοιαζε κάποτε το φυτό.
Στη μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα φυσικά χαρακτηριστικά των παλαιών και νέων απολιθωμάτων και έψαξαν ανάμεσα στις πάνω από 400 διαφορετικές οικογένειες ανθοφόρων φυτών που ζουν σήμερα αν μοιάζουν με οποιαδήποτε ζωντανή οικογένεια φυτών.
Ωστόσο, δεν μπορούσαν να ταιριάξουν την παράξενη ποικιλία χαρακτηριστικών των απολιθωμάτων με κανένα από αυτά.
Όταν οι ερευνητές έψαξαν ανάμεσα σε εξαφανισμένες οικογένειες, κατέληξαν πάλι με άδεια χέρια.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ψηφιακή τεχνολογία, οι ερευνητές μπόρεσαν να βρουν μικρές νέες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής ανατομίας του φρούτου και των μικρών, αναπτυσσόμενων σπόρων που είχαν χάσει κατά τη διάρκεια προηγούμενων παρατηρήσεων.
Ένα από αυτά τα νέα χαρακτηριστικά που εντοπίστηκαν στην τελευταία παρατήρηση είναι ο στήμονας – τα αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα του λουλουδιού.
Στα περισσότερα φυτά, μόλις γονιμοποιηθεί το λουλούδι, οι στήμονες αποσπώνται μαζί με τα πέταλα και τα υπόλοιπα μέρη του λουλουδιού. Κάτι που θεωρήθηκε ασυνήθιστη διαδικασία.
Αυτό τους βοήθησε να αποκλείσουν όλες τις σύγχρονες οικογένειες και μια μεταγενέστερη σύγκριση δεν βρήκε καμία αντιστοιχία ακόμη και σε γνωστές εξαφανισμένες ομάδες φυτών.
Η μελέτη επισημαίνει την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πόσο διαφορετικά ήταν αυτά τα αρχαία οικοσυστήματα, λένε οι ερευνητές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου