Υλικά
Μερίδες: 6
6 μέτριες σελινόριζες, πολύ καλά πλυμένες και βουρτσισμένες
1 συσκευασία (500 γρ.) συκωτάκια κοτόπουλου, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
500 γρ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα Σερρών
1 μάτσο φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
τα φύλλα από 1 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1 μάτσο σέλινο με τα κοτσάνια του, χωρίς τις σκληρές άκρες, χοντροκομμένα
100 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον, για το άλειμμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τις σελινόριζες γεμιστές με ρύζι, συκωτάκια πουλιών και μυρωδικά με γερό, κοφτερό μαχαίρι κόβουμε μία λεπτή φετούλα από τη βάση κάθε σελινόριζας, για να σταθούν όρθιες.
Επίσης κόβουμε και ένα μεγαλύτερο «καπάκι» από την κορυφή τους (από το σκληρό σημείο όπου βγαίνουν οι μίσχοι τους) και τα πετάμε.
Με ένα μαχαιράκι σκαλίζουμε το εσωτερικό τους και παίρνουμε την ψίχα τους, αφήνοντας ένα τοίχωμα πάχους 1 εκ.
Αλατίζουμε το εσωτερικό τους.
Τρίβουμε την ψίχα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τη στύβουμε καλά με τα χέρια.
Γέμιση
Αλατοπιπερώνουμε τα συκωτάκια πουλιών και τα σοτάρουμε σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, μαζί με την ψίχα από τις σελινόριζες και το κρεμμύδι, στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει καλά.
Ρίχνουμε νερό που να καλύψει τα υλικά κατά 2-3 εκ. και προσθέτουμε τον δυόσμο, τον άνηθο και τον μαϊντανό.
Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
Θα πρέπει να μείνει αρκετό νερό ακόμα στο μείγμα, γιατί θα χρειαστεί για το ψήσιμο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C μέχρι να κάψει καλά.
Τακτοποιούμε τις άδειες σελινόριζες όρθιες σε μέτριο ταψί που να τις χωράει σχεδόν ακριβώς.
Τις γεμίζουμε με το μείγμα του ρυζιού, μαζί με τα ζουμιά του, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. από το άνοιγμα, για να δώσουμε χώρο στο ρύζι να φουσκώσει.
Σε κάθε σελινόριζα ρίχνουμε και από 100 ml νερό.
Με ένα πινέλο αλείφουμε τα χείλη κάθε σελινόριζας με λίγο ελαιόλαδο.
Αν περισσέψει γέμιση, τη σκορπίζουμε ανάμεσα στις σελινόριζες.
Καλύπτουμε το άνοιγμα από τις σελινόριζες με χοντροκομμένα κλωνάρια σέλινο, για να προστατέψουμε την επιφάνεια της γέμισης και να μην καεί.
Όσα κλωνάρια περισσέψουν τα στριμώχνουμε στο ταψί, πάνω στη χύμα γέμιση.
Σκεπάζουμε το ταψί χαλαρά με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε.
Ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά η ψίχα της σελινόριζας.
Τις ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά στην επιφάνεια.
Τις σερβίρουμε ολόκληρες – η ψίχα έχει μαλακώσει καλά και την τρώμε με το πιρούνι, χωρίς τη φλούδα που παραμένει σκληρή, αλλά προστατεύει τέλεια την ψίχα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου