πατέρας Γεώργιος
Υλικά
Μερίδες: 4-6
Για το χταπόδι
1 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο, πλυμένο
2 δαφνόφυλλα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ολόκληρο κρεμμύδι, στα τέσσερα
Για το φαγητό
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε μέτριες φέτες
4 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
4 ντομάτες φρέσκες, τριμμένες (ή 500 γρ. σάλτσα ντομάτας)
1 πολύ γεμάτη κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 γεμάτο κουτ. γλυκού πάστα πιπεριάς
1 ξύλο κανέλας
2 δαφνόφυλλα
500 γρ. κοφτό μακαρονάκι, ολικής άλεσης
150 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο τριμμένο μπαχάρι και λίγο τριμμένο κύμινο, διακριτικά
1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
ρίγανη ξερή, κατά βούληση
Διαδικασία
Χταπόδι
Για να φτιάξουμε χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι ολικής άλεσης, αρχικά βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με τα δαφνόφυλλα, το λάδι, το κρεμμύδι και νερό ίσα να καλύψει τον πάτο, περισσότερο για ασφάλεια, γιατί το χταπόδι έτσι κι αλλιώς βγάζει τα ζουμιά του.
Στη συνέχεια, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 40-45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
Κρατάμε 1 φλιτζάνι από τα υγρά για το φαγητό και τα υπόλοιπα για άλλη χρήση.
Βγάζουμε το χταπόδι και το καθαρίζουμε από τα «μαυράδια» που έχει.
Έπειτα, το κόβουμε σε κομμάτια περίπου 2-3 εκ.
Φαγητό
Τσιγαρίζουμε στον ταβά το κρεμμύδι στο λάδι, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ξανθύνει.
Ρίχνουμε το κοκκινοπίπερο και το σκόρδο, τα κάνουμε μια σβούρα και προσθέτουμε την πάστα πιπεριάς.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την ντομάτα, το χταπόδι, το 1 φλιτζάνι χταποδόζουμο, τον πελτέ διαλυμένο σε 400 γρ. νερό, το ξύλο κανέλας, τα δαφνόφυλλα και λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε και βράζουμε για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το μακαρονάκι και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ζυμαρικό.
Προσθέτουμε σταδιακά λίγο ζεστό νερό, αν χρειαστεί. Δεν σκεπάζουμε το φαΐ.
Στο τέλος, δοκιμάζουμε το αλάτι.
Ρίχνουμε πιπέρι, μπαχάρι, κύμινο, μαϊντανό και ρίγανη και ανακατεύουμε απαλά.
Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί και σερβίρουμε με κρίθινα παξιμάδια και ελιές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου