Ο καλός ύπνος δεν έχει να κάνει μόνο με τον αριθμό των ωρών που κοιμάστε. Ο ποιοτικός ύπνος — αυτός που σας κάνει να νιώθετε αναζωογονημένοι και έτοιμοι για τη μέρα — είναι ζωτικής σημασίας για έναν υγιή εγκέφαλο, αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στην αμερικανική εφημερίδα New York Times.
Τα άτομα με διαταραχές ύπνου, όπως αϋπνία, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν προβλήματα ύπνου. Ο κακός ύπνος μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλό σας και με άλλους τρόπους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι
άτομα ηλικίας 30-40 ετών με σοβαρές διαταραχές ύπνου είχαν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν χαμηλότερες επιδόσεις στις εκτελεστικές λειτουργίες, τη λειτουργική μνήμη και την ταχύτητα επεξεργασίας περίπου μια δεκαετία αργότερα.Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο βαθύς ύπνος και ο ύπνος REM που χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα και ζωηρά όνειρα (ξεκινά περίπου 90 λεπτά αφού αποκοιμηθούμε) έχουν ιδιαίτερη επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου και τον κίνδυνο άνοιας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα σε άτομα με ανεπάρκεια βαθύ ύπνου και REM διαπίστωσε ότι οι εγκέφαλοι των ατόμων παρουσίαζαν σημάδια ατροφίας σε μαγνητικές τομογραφίες 13 έως 17 χρόνια μετά την παρατήρηση της ανεπάρκειας. Η ατροφία ήταν παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στα αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Τι γνωρίζουν οι επιστήμονες μέχρι στιγμής
Όταν κοιμάστε, ο εγκέφαλος περνά συνεχώς από τέσσερις διαφορετικές φάσεις: Δύο στάδια ελαφρού ύπνου, όταν το σώμα χαλαρώνει και ο καρδιακός ρυθμός και η θερμοκρασία μειώνονται, βαθύς ύπνος ή ύπνος με αργές κυματομορφές, όταν η εγκεφαλική δραστηριότητα επιβραδύνεται, και REM, όταν συνήθως ονειρεύεστε. Ο εγκέφαλος χρειάζεται γενικά περίπου 90 λεπτά για να περάσει από τα τέσσερα στάδια και στη συνέχεια να ξαναρχίσει τη διαδικασία.
Ο βαθύς ύπνος και ο REM βοηθούν τον εγκέφαλό σας να «θεραπευτεί» από την κόπωση και το άγχος και να ενοποιήσει τις αναμνήσεις, σύμφωνα με τον Matthew Pase, αναπληρωτή καθηγητή στη Σχολή Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Κατά τη διάρκεια του βαθιού ύπνου, ο εγκέφαλός σας ρυθμίζει το μεταβολισμό και τις ορμόνες. Λειτουργεί επίσης ως «ξεπλύμα» για τον εγκέφαλο, καθαρίζοντάς τον από τα απόβλητα.
Ο REM είναι η φάση κατά την οποία ο εγκέφαλός σας επεξεργάζεται τα συναισθήματα και τις νέες πληροφορίες που συλλέξατε όταν ήσ
Οι δύο φάσεις επηρεάζουν τον κίνδυνο άνοιας με διαφορετικούς τρόπους, πιστεύουν οι επιστήμονες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου