Πέμπτη 29 Μαΐου 2025

Γιατί δε πρέπει ΠΟΤΕ να βάζετε συσκευασίες από φελιζόλ στο φούρνο μικροκυμάτων

 Μεταφέρετε πάντα το φαγητό σας σε κατάλληλο πιάτο ή γυάλινο σκεύος, προτού το ζεστάνετε

Αν τον τελευταίο καιρό διαπιστώνετε πως τα φαγητά σε πακέτο φτάνουν σε διαφορετικά δοχεία από τα γνωστά φελιζόλ, δεν είναι τυχαίο. Το 2025 σηματοδότησε την έναρξη ενός κύματος νομοθετικών απαγορεύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του αφρώδους πολυστυρενίου (γνωστού και ως φελιζόλ), με πολιτείες όπως το Ρόουντ Άιλαντ και το Όρεγκον να πρωτοστατούν. Τα εστιατόρια καλούνται πλέον να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις για τη συσκευασία των τροφίμων, ωστόσο το φελιζόλ δεν έχει ακόμη εξαφανιστεί εντελώς από την

καθημερινότητα των καταναλωτών.

 Το φελιζόλ μπορεί να μοιάζει αθώο, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις συνέπειες της χρήσης του, ειδικά όταν εκτίθεται σε θερμότητα. Το υλικό κατασκευάζεται από διογκωμένο πολυστυρένιο, το οποίο βασίζεται στο μονομερές στυρένιο, μια χημική ένωση με μακροχρόνιες εφαρμογές αλλά και αυξανόμενες ενδείξεις για πιθανή τοξικότητα.

Η βασική ανησυχία εντοπίζεται στη μετανάστευση του στυρενίου από το υλικό στο τρόφιμο, ιδίως όταν τα δοχεία ζεσταίνονται στον φούρνο μικροκυμάτων. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Rolf Halden από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, «η θερμότητα επιταχύνει τη διάσπαση και τη μεταφορά χημικών ουσιών από το πλαστικό προς το φαγητό», δημιουργώντας μεγαλύτερη πιθανότητα έκθεσης των καταναλωτών σε ενώσεις που δεν είναι αβλαβείς. Διεθνής μελέτη κοόρτης το 2019 συσχέτισε την έκθεση σε στυρένιο με αυξημένο κίνδυνο για λεμφώματα non-Hodgkin, καρκίνο του παγκρέατος και του οισοφάγου, ενώ η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ περιγράφει το στυρένιο ως «εύλογα αναμενόμενο καρκινογόνο για τον άνθρωπο».

Ακόμη και χωρίς έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, τα δοχεία από φελιζόλ ενδέχεται να απελευθερώσουν μικρές ποσότητες στυρολίου. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να υπάρξει διαρροή της ουσίας σε τρόφιμα που αποθηκεύονται σε τέτοια υλικά, ιδίως αν είναι λιπαρά ή παραμένουν για αρκετή ώρα σε αυτά. 


Σε μελέτη του 2021, διαπιστώθηκε ότι η περιεκτικότητα σε στυρένιο αυξανόταν όταν τα δοχεία θερμαίνονταν ή όταν τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αποθηκεύονταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου