Νένα Ισμυρνόγλου
Υλικά
Μερίδες: 8
2 φλιτζ. τσαγιού ανάμεικτα φρέσκα κόκκινα φρούτα της αρεσκείας μας (μύρτιλα, μούρα, κεράσια, χωρίς κοτσάνια και κουκούτσια, βατόμουρα κ.ά.), κρύα, από το ψυγείο
35 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
7 φλιτζ. τσαγιού έτοιμος χυμός κράνμπερι
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 κονσέρβα (περίπου 400 γρ.) ζαχαρούχο γάλα
λίγο λάδι, για το άλειμμα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε ζελέ σε στρώσεις με κόκκινα φρούτα και ζαχαρούχο γάλα, αρχικά λαδώνουμε ελαφρά το εσωτερικό μιας μεγάλης φόρμας για ζελέ, χωρητικότητας περίπου 1,5 λίτρου. Αν χρειαστεί, ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας για να μη λιμνάσει το λάδι κατά τόπους.
Στη συνέχεια, αδειάζουμε, σε ένα μπολ, 1 φλιτζ. τσαγιού από τον χυμό κράνμπερι.
Ρίχνουμε από πάνω πασπαλιστά τη σκόνη ζελατίνης.
Περιμένουμε 3-4 λεπτά να βραχεί και να φουσκώσει και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι τα υλικά να αναμειχθούν.
Αφήνουμε κατά μέρος όσο ετοιμάζουμε το υπόλοιπο γλυκό.
Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον υπόλοιπο χυμό κράνμπερι με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και το μείγμα να είναι έτοιμο να κοχλάσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το μείγμα ζελατίνης και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι η ζελατίνη να λιώσει εντελώς.
Αφήνουμε κατά μέρος 3 φλιτζ. τσαγιού από το μείγμα.
Αδειάζουμε το υπόλοιπο σε ένα μεγάλο μπολ, το οποίο τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγαλύτερο, γεμάτο με παγάκια.
Ανακατεύουμε το μείγμα υπομονετικά για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να κρυώσει και να αρχίσει να πήζει τόσο ώστε, αν ρίξουμε μέσα ένα φρούτο (π.χ. ένα κεράσι), να μη βυθιστεί στον πάτο.
Προσθέτουμε τα φρούτα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις για να σκορπίσουν στο ζελέ ομοιόμορφα.
Το αδειάζουμε στη λαδωμένη φόρμα.
Στο υπόλοιπο μείγμα χυμού (τα 3 φλιτζ. τσαγιού) προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Βάζουμε τη φόρμα με το κόκκινο ζελέ στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί εντελώς ώστε να μπορεί να «σηκώσει» το βάρος της επόμενης στρώσης, γιατί δεν θέλουμε να αναμειχθούν τα δύο ζελέ.
Το μείγμα του ζαχαρούχου το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Όταν το ζελέ στη φόρμα έχει παγώσει, αδειάζουμε εκεί το μείγμα ζαχαρούχου αργά, περιστρέφοντας τη φόρμα, για να απλωθεί ομοιόμορφα.
Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 4 ώρες ή για όλο το βράδυ.
Σερβίρισμα
Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά τη φόρμα σε μια μεγάλη πιατέλα και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι το ζελέ να ξεκολλήσει μόνο του.
Αν δεν ξεκολλήσει, βυθίζουμε τη φόρμα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό (προσέχουμε μην πέσει νερό στο ζελέ) για 10 δευτερόλεπτα.
Την ανασηκώνουμε, τη σκουπίζουμε και την αναποδογυρίζουμε ξανά στην πιατέλα για να ξεκολλήσει το ζελέ.
Σερβίρουμε, το ζελέ σε στρώσεις με κόκκινα φρούτα και ζαχαρούχο γάλα, αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 235.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου