Οι διακοπές ρεύματος, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να συμβεί ξαφνικά και να προκαλέσει αρκετές δυσκολίες στην καθημερινότητά μας — με πρώτη και κύρια, την ασφάλεια των τροφίμων στο ψυγείο.
Η ομάδα του spirossoulis.com συγκέντρωσε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να διατηρήσετε τα τρόφιμά σας ασφαλή, ακόμη και αν το ρεύμα κοπεί για αρκετές ώρες.
Πρώτο και βασικό: Μην ανοίγετε το ψυγείο
Κρατήστε την
πόρτα του ψυγείου και της κατάψυξης κλειστή όσο περισσότερο μπορείτε. Κάθε φορά που ανοίγετε, η ψυχρή θερμοκρασία διαφεύγει, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο ασφαλούς συντήρησης των τροφίμων.Χρήσιμο να γνωρίζετε:
- Ένα γεμάτο ψυγείο διατηρεί τη θερμοκρασία του έως και 4 ώρες χωρίς ρεύμα.
- Μια γεμάτη κατάψυξη διατηρεί ασφαλή θερμοκρασία έως και 48 ώρες (24 ώρες αν είναι μισογεμάτη).
Εξοπλιστείτε με θερμόμετρο ψυγείου
Αν έχετε θερμόμετρο ψυγείου, θα γνωρίζετε ακριβώς τη θερμοκρασία στο εσωτερικό, ώστε να αξιολογήσετε αν τα τρόφιμα παραμένουν ασφαλή. Η κατάλληλη θερμοκρασία για το ψυγείο είναι έως 4°C και για την κατάψυξη έως –18°C.
Χρησιμοποιήστε πάγο ή παγοκύστες
Σε περίπτωση που γνωρίζετε ότι θα υπάρξει διακοπή ρεύματος (π.χ. λόγω προγραμματισμένης συντήρησης), τοποθετήστε παγοκύστες ή σακουλάκια με πάγο στο ψυγείο και την κατάψυξη. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της θερμοκρασίας για περισσότερη ώρα.
Οργανώστε σωστά τα τρόφιμα
- Τοποθετήστε τα πιο ευαίσθητα προϊόντα (γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι) στα χαμηλότερα ράφια, όπου η θερμοκρασία διατηρείται πιο χαμηλή.
- Κρατήστε τα σκεύη καλά κλεισμένα ή σφραγισμένα.
- Αν έχετε δυνατότητα, αποθηκεύστε κάποια τρόφιμα σε ισοθερμικά ψυγεία με παγοκύστες.
Μετά την αποκατάσταση του ρεύματος
Αφού επιστρέψει το ρεύμα:
- Ελέγξτε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου.
- Αν έχετε θερμόμετρο και η θερμοκρασία έχει ανέβει πάνω από 4°C για αρκετές ώρες, εξετάστε με προσοχή τι θα κρατήσετε.
- Αν τα κατεψυγμένα τρόφιμα περιέχουν ακόμα κρυστάλλους πάγου και είναι παγωμένα, μπορείτε να τα καταψύξετε ξανά. Αν έχουν αποψυχθεί πλήρως, είναι προτιμότερο να τα καταναλώσετε άμεσα ή να τα απορρίψετε, εφόσον έχουν μείνει πάνω από 4 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Προληπτικά μέτρα για το μέλλον
- Τοποθετήστε ένα μικρό μπουκαλάκι με νερό στην κατάψυξη και, αφού παγώσει, γυρίστε το ανάποδα. Αν μετά από διακοπή ρεύματος δείτε το νερό να έχει λιώσει και παγώσει ξανά στον πάτο, τότε γνωρίζετε ότι υπήρξε πλήρης απόψυξη.
- Αποθηκεύστε ευαίσθητα τρόφιμα σε μικρότερα σκεύη, ώστε να κρυώνουν και να διατηρούνται πιο εύκολα.
Ένα ψυγείο χωρίς ρεύμα δεν σημαίνει απαραίτητα αλλοιωμένα τρόφιμα
Με σωστή διαχείριση και ψυχραιμία, μπορείτε να κρατήσετε τα τρόφιμα ασφαλή και να αποφύγετε τη σπατάλη. Προγραμματιστείτε, οργανωθείτε σωστά και φροντίστε να ενημερώνετε την οικογένεια ώστε να αποφεύγονται άσκοπα ανοίγματα.
Η προστασία της υγείας σας ξεκινάει από την ψύξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου