Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025

Cheesecake καρπούζι

Νένα Ισμυρνόγλου

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη βάση

 200 γρ. μπισκότα τύπου digestive, θρυμματισμένα σε σκόνη

 80 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο

Για την κρέμα

 200 γρ. τυρί κρέμα

 270 γρ. γιαούρτι αγελαδινό, στραγγιστό

 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι

 50 γρ. ζάχαρη άχνη

 7 φύλλα ζελατίνης (συνολικό βάρος 12 γρ.)

 2 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα, πλήρες

Για την επικάλυψη

 6 φύλλα ζελατίνης (συνολικό βάρος 10 γρ.)

 500 γρ. ψίχα από καρπούζι, χωρίς κουκούτσια, πολτοποιημένη στον πολυκόφτη

 50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

 λίγες σταγόνες κουβερτούρας, για το στόλισμα


Διαδικασία

Βάση

Για να φτιάξουμε cheesecake καρπούζι, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, τα τριμμένα μπισκότα με το βούτυρο μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.

Στη συνέχεια, σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 18-20 εκ. ή λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα ίδιας διαμέτρου με αποσπώμενα τοιχώματα.

Αδειάζουμε εκεί το μείγμα της βάσης και το πιέζουμε ομοιόμορφα, να γίνει μια επίπεδη και συμπαγής βάση.

Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για να σφίξει η βάση, όσο ετοιμάζουμε το υπόλοιπο γλυκό.

Κρέμα

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα το τυρί κρέμα, το γιαούρτι και τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε την άχνη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί.

Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα, χωρίς να το αφήσουμε όμως να κάψει και να φουσκώσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Στύβουμε τις ζελατίνες καλά μέσα στις παλάμες μας, τις ρίχνουμε στο καυτό γάλα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθούν.

Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με το μείγμα τυριού και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα, για να αναμειχθούν καλά.

Αδειάζουμε την κρέμα που ετοιμάσαμε πάνω στη βάση μπισκότου.

Βάζουμε ξανά το ταψάκι στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα.

Επικάλυψη

Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τον πολτό καρπουζιού με τη ζάχαρη, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και το μείγμα να αρχίσει να κοχλάζει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Στύβουμε καλά τις ζελατίνες με τις παλάμες μας, τις ρίχνουμε στο μείγμα καρπουζιού και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθούν.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου, για τουλάχιστον 1 ώρα ή μέχρι να γίνει αρκετά παχύρρευστο, αλλά να μην προλάβει να σταθεροποιηθεί.

Συναρμολόγηση

Βγάζουμε το cheesecake από το ψυγείο και απλώνουμε στην κρέμα το παχύρρευστο μείγμα καρπουζιού, ισιώνοντας την επιφάνεια.

Βάζουμε ξανά στο ψυγείο για 6 ώρες ή για όλο το βράδυ, μέχρι να σφίξει καλά το ζελέ.

Λίγο πριν σερβίρουμε, σκορπίζουμε πάνω στο ζελέ τις σταγόνες σοκολάτας, που θα μοιάζουν με τα κουκούτσια του φρούτου.

 

Αφαιρούμε προσεκτικά το τσέρκι ή τα τοιχώματα της φόρμας και σερβίρουμε, το cheesecake καρπούζι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 235.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου