Υλικά
Μερίδες: 6
1 κόκορας βάρους 1.800-2.000 γρ., σε κομμάτια-μερίδες
1 φύλλο δάφνης
750 ml (1 φιάλη) κόκκινο, δυνατό ξηρό κρασί, κατά προτίμηση Ξινόμαυρο
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και σπασμένες
100 γρ. καπνιστό μπέικον
250 γρ. λευκά στρογγυλά μανιτάρια, φρέσκα (τα μεγάλα στη μέση, τα μικρά ολόκληρα)
250 γρ. κοκκάρια, καθαρισμένα, ολόκληρα
λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα + 1 κουτ. σούπας επιπλέον
45 ml ελαιόλαδο
40 γρ. βούτυρο αγελαδινό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τον coq au vin, τον κόκορα κρασάτο αλά γαλλικά, ξεκινάμε με την μαρινάδα.
Σε μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) ανακατεύουμε το κρασί, τη δάφνη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το σκόρδο. Βυθίζουμε εκεί τις μερίδες του κόκορα, γυρίζοντάς τες μερικές φορές για να βραχούν παντού.
Σκεπάζουμε σφιχτά το σκεύος με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες ή για όλο το βράδυ.
Την επόμενη ημέρα
Στραγγίζουμε καλά τις μερίδες του κόκορα και κρατάμε τη μαρινάδα κατά μέρος.
Σκουπίζουμε τις μερίδες με χαρτί κουζίνας, τις αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε για περίπου 40 λεπτά για να πάρουν θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το μισό βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για μερικά λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανό.
Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε να στραγγίξει σε χαρτί κουζίνας. Το σπάμε σε μέτρια κομμάτια.
Αλευρώνουμε τις μερίδες του κόκορα και τις σοτάρουμε στην ίδια κατσαρόλα, στο λάδι και στο λίπος που έχει μείνει στο σκεύος, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα και παντού. Αν δεν χωράνε όλες μαζί στην κατσαρόλα με μονή στρώση, τις σοτάρουμε σε δύο δόσεις, και μόλις σοτάρουμε και τη δεύτερη, τις βάζουμε όλες μαζί στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το μπέικον, τα μανιτάρια και τα κοκκάρια, ανακατεύουμε απαλά και σβήνουμε με τη μαρινάδα που αφήσαμε κατά μέρος. Το υγρό θα πρέπει να καλύψει τελείως τα υλικά, διαφορετικά συμπληρώνουμε με λίγο νερό ή ζωμό κοτόπουλου.
Αλατοπιπερώνουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση, ξαφρίζοντας σχολαστικά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, ελέγχοντας τακτικά μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νερό ή ζωμό καυτό.
Βγάζουμε από την κατσαρόλα τις μερίδες του κόκορα και τα λαχανικά.
Σουρώνουμε το ζουμί και το αφήνουμε σε ένα μπολ. Χωρίς να καθαρίσουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε εκεί το υπόλοιπο βούτυρο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε τη 1 κουτ. σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ξανθύνει απαλά.
Προσθέτουμε το ζουμί που αφήσαμε στην άκρη και ανακατεύουμε έντονα, για να διαλυθούν τυχόν σβόλοι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας συχνά.
Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τις μερίδες του κόκορα και τα λαχανικά, αφήνουμε να πάρει ξανά βράση το υγρό, σείοντας μερικές φορές την κατσαρόλα, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας.
Μυστικά
Το φαγητό γίνεται και στον φούρνο: Σοτάρουμε κανονικά τα υλικά, όπως περιγράφεται στη συνταγή, προσθέτουμε τη μαρινάδα και αδειάζουμε το όλον σε μια γάστρα (ή αφήνουμε μέσα στο σκεύος, αν είναι κατάλληλο για φούρνο). Σκεπάζουμε καλά με το καπάκι και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για περίπου 2 ώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου