Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2025

Μελιτζάνες «παρμεζάνα»

Νένα Ισμυρνόγλου

Υλικά

Μερίδες: 6

 1.500 γρ. μελιτζάνες φλάσκες ή Λαγκαδά, κομμένες κατά μήκος σε λεπτές φέτες πάχους 3 χλστ.

 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 600 ml ντομάτες, τριμμένες

 25 γρ. φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα

 250 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, θρυμματισμένη

 200 γρ. κίτρινη μοτσαρέλα, τριμμένη

 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

 330 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε τις μελιτζάνες «παρμεζάνα» σε ένα σουρωτήρι τακτοποιούμε τις φέτες μελιτζάνας σε στρώσεις, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με λίγο αλάτι.

Τις αφήνουμε για 1 ώρα να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε, τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί και τις πασπαλίζουμε με το αλεύρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί 32 x 20 εκ.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανί- ζουμε τις μελιτζάνες (σε δόσεις) για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να γίνουν τραγανές και να χρυσίσουν.

Στραγγίζουμε καλά κάθε δόση σε απορροφητικό χαρτί.

Απλώνουμε φέτες μελιτζάνας στο ταψί σε μία στρώση, έτσι ώστε να αλληλοεπικαλύπτονται ελαφρώς.

Αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε τη μισή ποσότητα τριμμένης ντομάτας.

Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τον μισό βασιλικό και από πάνω τη μισή ποσότητα από τη φρέσκια και την κίτρινη μοτσαρέλα.

Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες, τη ντομάτα, αλατοπίπερο, τον βασιλικό και τις μοτσαρέλες.

Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με την τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.

 

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 236.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου