Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2025

Κοτόπουλο ψητό «πεταλούδα» με πράσινη γιαουρτοσάλτσα

Νένα Ισμυρνόγλου

Υλικά

Μερίδες: 6

 1 κοτόπουλο βάρους περίπου 1.500 γρ. – ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να το ανοίξει στη μέση και να το χτυπήσει, σαν «πεταλούδα»

 30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί

 2 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά

 ελάχιστη σκόνη τσίλι

 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

 60 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την πράσινη γιαουρτοσάλτσα

 200 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό

 1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη

 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος

 χυμός και ξύσμα από 1 λάιμ

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Κοτόπουλο

Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο ψητό «πεταλούδα» με πράσινη γιαουρτοσάλτσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το ξίδι, την πάπρικα, τη σκόνη τσίλι, το σκόρδο και το ελαιόλαδο, μέχρι να αναμειχθούν καλά.

Αλείφουμε το κοτόπουλο παντού με το μείγμα αυτό και κάνουμε απαλό μασάζ με τις παλάμες μας.

Αφήνουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψάκι να μαριναριστεί, για 1-2 ώρες.

Αλατοπιπερώνουμε.

Προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά και ψήνουμε το κοτόπουλο για 25-30 λεπτά.

Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί έως μέσα τρυπώντας με τη μύτη ενός μαχαιριού το πιο χοντρό σημείο του, χωρίς να ακουμπήσουμε το οστό: το υγρό θα πρέπει να βγει εντελώς διαυγές και η σάρκα να είναι λευκή. Αν υπάρχουν ροζέ αποχρώσεις, ψήνουμε για μερικά λεπτά ακόμη.

Γιαουρτοσάλτσα

 

Χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο ζεστό και το συνοδεύουμε με τη σάλτσα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου