Γαστρονόμος
Υλικά
Μερίδες: 10-12
1 πακέτο (450 γρ.) φύλλα κρούστας για γλυκά
200 γρ. βούτυρο αγελάδας
1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
200 γρ. ψίχα φυστικιών Αιγίνης, χοντροκομμένη
Γαλατένιο σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
300 ml φρέσκο γάλα
100 ml νερό
Για το στόλισμα
κακάο
Διαδικασία
Για τον κρύο μπακλαβά με γάλα, ξεκινάμε με το γαλατένιο σιρόπι.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το νερό σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Μπακλαβάς
Σε ένα τηγανάκι ή μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας σε λεία επιφάνεια, το ένα πάνω στο άλλο, και τα κόβουμε στη μέση, κάθετα προς τη μακριά τους πλευρά. Έτσι θα έχουμε 2 στοίβες φύλλα στις διαστάσεις ενός μέτριου ταψιού (περίπου 37 x 25 εκ).
Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας στον πάτο του ταψιού, καλά βουτυρωμένα το καθένα χωριστά.
Απλώνουμε τα φιστίκια σε όλη την επιφάνεια, ραντίζουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης καλά βουτυρωμένα το καθένα χωριστά.
Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι όλα τα φύλλα να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει ελαφρώς για περίπου 10 λεπτά. Τον περιχύνουμε με το κρύο γαλατένιο σιρόπι σε όλη την επιφάνεια και τον αφήνουμε για 2-3 ώρες στην άκρη να το απορροφήσει.
Πασπαλίζουμε με μπόλικο κακάο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στη συλλεκτική έκδοση του Γαστρονόμου «Γλυκά ταψιού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου