Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2025

Φακές με χειμωνιάτικα λαχανικά, γιαχνί

Παναγιώτης Σιαφάκας

Υλικά

Μερίδες: 4

 250 γρ. φακές χοντρές

 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ

 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

 1 μέτρια πατάτα, καθαρισμένη, σε κύβους 2-3 εκ.

 2 μικρά καρότα, καθαρισμένα, σε κύβους 2-3 εκ.

 1 μικρή σελινόριζα, καθαρισμένη, σε κύβους 2-3 εκ.

 1 μικρό πράσο, ψιλοκομμένο

 2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος

 2 φύλλα δάφνης

 1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό

 80 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε φακές με χειμωνιάτικα λαχανικά, γιαχνί, αρχικά ρίχνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, τις φακές και νερό τόσο ώστε να τις υπερκαλύπτει κατά 3 εκ.

Στη συνέχεια, τις βράζουμε για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά.

Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά και το σκόρδο για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν λίγο.

Ρίχνουμε τις φακές, τη δάφνη, αλατοπίπερο, το ξίδι και νερό τόσο ώστε να καλύψουμε όλα τα υλικά.

Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά.

 

Σκορπίζουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφαιρούμε τις δάφνες και σερβίρουμε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου