Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025

Βασιλόπιτα Μακεδονίας, τριφτή, με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά

Γιώργος Αυγέρος

Υλικά

Μερίδες: 14

 350 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου

 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 210 γρ. ζάχαρη

 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι

 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

 ξύσμα από 1 πορτοκάλι

 ξύσμα από 1 λεμόνι

 1 κουτ. σούπας μαχλέπι, κοπανισμένο (10 γρ.)

 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη

 1 αυγό

 20 γρ. φυστίκια Αιγίνης, χοντροσπασμένα

 20 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα

 20 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα, χοντροσπασμένα

 1 κρόκος αυγού για επάλειψη, ανακατεμένος με 20 γρ. γάλα


Διαδικασία

Για τη τριφτή βασιλόπιτα Μακεδονίας με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά, ξεκινάμε και μαλακώνουμε το βούτυρο χτυπώντας το ελαφρώς με το φτερό του μίξερ, όχι όμως να αφρατέψει.

Προσθέτουμε όλες μαζί τις σκόνες και τα αρωματικά και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθούν. Έπειτα, προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε λίγο ακόμα μέχρι να ενωθεί στη ζύμη.

Τέλος, ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και ζυμώνουμε ώστε να σκορπίσουν ομοιόμορφα.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 2 ώρες και έπειτα την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 2 εκ., το οποίο μεταφέρουμε μέσα σε ένα στρογγυλό ταψί ή τσέρκι διαμέτρου 26 εκ. Δεν ξεχνάμε το φλουρί!

Αλείφουμε την επιφάνεια με το μείγμα γάλακτος-κρόκου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C (με αέρα), για περίπου 30 λεπτά. Διατηρούμε σε κλειστό σκεύος έως και μία εβδομάδα.

Μυστικά

 

Όταν περισσεύει αυτή η βασιλόπιτα, οι Θεσσαλονικείς την κόβουν σε μικρά κομμάτια και τα ψήνουν μέχρι να στεγνώσουν τελείως και να γίνουν σαν παξιμαδοκούλουρα. Είναι πολύ νόστιμα ως βουτήματα για τον καφέ ή το γάλα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου