Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα κρακελέ με πορτοκάλι και μπαχαρικά

Ζάχαρη & Αλεύρι

 Υλικά

Κομμάτια: 30 μπισκότα

 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 60 γρ. κακάο

 200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

 70 ml αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο

 2 αυγά μεγάλου μεγέθους

 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

 ξύσμα από 2 πορτοκάλια

 2 κουτ. γλυκού ανάμεικτα μπαχαρικά: μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, γαρίφαλο, τζίντζερ

 1 κουτ. γλυκού κανέλα

 ελάχιστο αλάτι

 μπόλικη ζάχαρη άχνη, για το τύλιγμα


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε χριστουγεννιάτικα μπισκότα κρακελέ με πορτοκάλι και μπαχαρικά, αρχικά χτυπάμε, στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, το κακάο, την κρυσταλλική ζάχαρη, τα αυγά και το λάδι μέχρι να αναμειχθούν καλά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα, τα ανάμεικτα μπαχαρικά, την κανέλα και ελάχιστο αλάτι.

Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στον κάδο με το μείγμα των αυγών.

Χτυπάμε το μείγμα με το φτερό μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη – αν είναι υπερβολικά μαλακή και υδαρής, δεν προσθέτουμε αλεύρι, αλλά τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ή δύο ρηχά ταψιά.

Κοσκινίζουμε την άχνη σε ένα ρηχό πιάτο.

Παίρνουμε 1 κοφτό κουτ. γλυκού από το μείγμα (με βάρος περίπου 20 γρ.) και το πλάθουμε σε μπαλάκι με τις παλάμες μας.

Το κυλάμε στην άχνη, ίσα να καλυφθεί, και το βάζουμε στο ταψί.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με το υπόλοιπο μείγμα και την άχνη, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Τα αραδιάζουμε στα ταψιά σε απόσταση 3-4 εκ. μεταξύ τους, γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο.

Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά, έως ότου τα μπισκότα απλώσουν και εμφανίσουν κρακελάρισμα, δηλαδή ρωγμές.

Ξεφουρνίζουμε και με μια σπάτουλα μεταφέρουμε αμέσως τα μπισκότα σε σχάρα για να κρυώσουν.

 

Όσο είναι ζεστά, τα μπισκότα έχουν μαλακή υφή, αλλά καθώς κρυώνουν θα στερεοποιηθούν εξωτερικά και εσωτερικά θα είναι πιο μαλακά και ζουμερά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 57.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου