Υλικά
Κομμάτια: 30-40
45 γρ. φουντούκια
60 γρ. κουβερτούρα γάλακτος (κρύα, από το ψυγείο), τριμμένη σε έναν πολυκόφτη σε ψιλά κομμάτια (την τρίβουμε με διακοπτόμενη λειτουργία, για να μη λιώσει)
160 γρ. κουβερτούρα με 65-70% κακάο, τριμμένη στον πολυκόφτη σε ψιλά κομμάτια
50 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
30 γρ. βούτυρο αγελάδας
50 ml αφρώδες κρασί
1 1⁄2 κουτ. γλυκού κονιάκ
Επικάλυψη
300 γρ. κουβερτούρα με 65-70% κακάο, λιωμένη
30 γρ. κακάο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Για τα σοκολατάκια με φουντούκι και αφρώδες κρασί, ξεκινάμε απλώνοντας τα φουντούκια σε ένα ταψάκι και τα βάζουμε στον φούρνο, στους 160°C, για 10 λεπτά, ώστε να καβουρδιστούν.
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα σπάμε σε μικρά κομμάτια στο γουδί. Ένας άλλος τρόπος να τα σπάσουμε εύκολα είναι να τα απλώσουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και να τα πιέσουμε από πάνω με έναν χοντρό πλάστη όσες φορές χρειαστεί.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και τα δύο είδη σοκολάτας. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει ένα λείο σοκολατένιο μείγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί, το κονιάκ και τα σπασμένα φουντούκια. Ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη μέχρι να κρυώσει και να σφίξει. Θα αργήσει, αλλά είναι προτιμότερο να μην το βάλουμε στο ψυγείο – βγαίνει πιο ωραίο όταν πήξει αργά. Ιδανικά, το φτιάχνουμε και το αφήνουμε όλο το βράδυ.
Μόλις σφίξει αρκετά το μείγμα, αδειάζουμε το μισό σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και το τυλίγουμε δίνοντάς του σχήμα όσο το δυνατόν πιο λεπτό, σαν λουκάνικο.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το υπόλοιπο μείγμα, σε ένα άλλο κομμάτι λαδόκολλα.
Σφίγγουμε τις άκρες κάθε λαδόκολλας και τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Ξετυλίγουμε τα λουκάνικα και τα κόβουμε σε φέτες ανά 1 1⁄2 εκ. Για να κοπούν εύκολα, χρησιμοποιούμε ένα μαχαίρι το οποίο ζεσταίνουμε στη φλόγα του γκαζιού, για να είναι καυτή η λάμα του και να κόβει εύκολα.
Επικάλυψη
Έχουμε τη λιωμένη κουβερτούρα δίπλα μας σε ένα μπολ και δίπλα σε αυτό βάζουμε το μπολ με το κακάο, αν το χρησιμοποιήσουμε.
Βουτάμε μία μία τις φέτες στη λιωμένη σοκολάτα, τις τινάζουμε να πέσει η περίσσεια και είτε τις αφήνουμε πάνω σε μια λαδόκολλα να στεγνώσουν (αν θέλουμε να έχουν σοκολατένια επικάλυψη) είτε τις ρίχνουμε μέσα στο κακάο και τις γυρνάμε να καλυφθούν καλά. Και στις δύο περιπτώσεις, αφήνουμε τα σοκολατάκια να στεγνώσουν καλά πάνω σε λαδόκολλα για μισή ώρα.
Διατηρούμε στο ψυγείο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 57.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου