Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2025

Κρέπες γεμιστές με κιμά, αρμένικες (ν’ρ παμπλίτ)

Σατενίκ Αντονιάν

Υλικά

Μερίδες: 25 κρέπες

Για τον χυλό της κρέπας

 3 αυγά

 2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα, πλήρες

 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 1 κουτ. γλυκού αλάτι

 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

 2 κουτ. σούπας ελαφρύ ελαιόλαδο

 λίγο βούτυρο αγελαδινό, για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση

 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό + 1 κουτ. σούπας επιπλέον

 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά

 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το τηγάνισμα

 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

 20 γρ. βούτυρο αγελαδινό

Για το σερβίρισμα

 γιαούρτι της αρεσκείας μας


Διαδικασία

Κρέπες

Για να ετοιμάσουμε τις κρέπες γεμιστές με κιμά, σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να ενοποιηθούν. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθεί καλά με τα αυγά.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη και ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το γάλα.

Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε έναν πηχτό χυλό.

Ρίχνουμε και το μετρημένο λάδι και ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε τον χυλό να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Σε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι, διαμέτρου περίπου 18 εκ., ζεσταίνουμε ελάχιστο βούτυρο μέχρι να κάψει καλά.

Με μια μικρή κουτάλα παίρνουμε μία δόση χυλού και τη ρίχνουμε στο καυτό τηγάνι, το οποίο περιστρέφουμε αμέσως, ώστε ο χυλός να απλωθεί ομοιόμορφα παντού και να σχηματιστεί μια λεπτή στρώση.

Ψήνουμε για 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά του χυλού. Με μια σπάτουλα τον ανασηκώνουμε και τον τουμπάρουμε στο τηγάνι.

Ψήνουμε για 1 1⁄2-2 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει και η άλλη πλευρά. Μεταφέρουμε την κρέπα σε μια πιατέλα.

Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τον υπόλοιπο χυλό, ρίχνοντας λίγο βούτυρο στο τηγάνι ανά 3-4 κρέπες. Βγαίνουν περίπου 25 κρέπες.

Γέμιση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη 1 κουτ. σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και να αφρίσει.

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε τον κιμά, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, κομματιάζοντας τον κιμά συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα.

Μόλις αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε τα 150 γρ. βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 20 λεπτά.

Στο άφθονο βούτυρο ο κιμάς θα μαγειρευτεί, θα ροδίσει και θα σκορπίσει ωραίο άρωμα.

Ρίχνουμε και τον μαϊντανό και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Κρέπες

Μοιράζουμε από 2-3 κουτ. σούπας γέμιση σε κάθε κρέπα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Τυλίγουμε την κρέπα σε ρολό ή σε φάκελο.

Στο τηγάνι όπου ετοιμάσαμε τον χυλό, καλά καθαρισμένο, ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να αχνίσουν.

 

Σοτάρουμε τις κρέπες μία μία ή ανά δύο, ανάλογα με το πόσες χωράνε, για 2-3 λεπτά, γυρίζοντάς τες τακτικά μέχρι να ροδίσουν. Τις σερβίρουμε ζεστές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 238.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου