Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2025

Φοντάν σοκολάτας με κρεμ ανγκλέζ, από τον Στέλιο Παρλιάρο

Στέλιος Παρλιάρος

Υλικά

Μερίδες: 8

 260 γρ. κουβερτούρα με 65-70% κακάο

 300 ml κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά

 150 γρ. ζάχαρη άχνη

 2 αυγά

 2 κρόκοι αυγών

 λίγο βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα

Για τη σος βανίλιας (κρεμ ανγκλέζ)

 150 ml φρέσκο γάλα

 200 ml κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά

 75 γρ. ζάχαρη

 ½ κλωναράκι βανίλιας (αφού κόψουμε και πάρουμε το μισό κλωναράκι, το κόβουμε κατά μήκος στα δύο για να πάρουμε από το εσωτερικό του τους σπόρους - το υπόλοιπο μισό κλωναράκι το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το φυλάμε στο ψυγείο για άλλη χρήση)

 3 κρόκοι αυγών


Διαδικασία

Για το φοντάν σοκολάτας με σος βανίλιας (κρεμ ανγκλέζ), προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και την αποσύρουμε λίγο πριν βράσει.

Την αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα λείο σοκολατένιο μείγμα.

Σε άλλο ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους και τα ολόκληρα αυγά μαζί με την άχνη.

Τα αδειάζουμε μέσα στο μείγμα της σοκολάτας και ομογενοποιούμε.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ. και ψήνουμε στους 170º C για 25-30 λεπτά περίπου.

Σερβίρουμε με την σος βανίλιας (κρεμ ανγκλέζ).

Σος βανίλιας (κρεμ ανγκλέζ)

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα και τους σπόρους της βανίλιας.

Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε αμέσως προσθέτοντας και λίγο από το γάλα.

Αδειάζουμε αυτό το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα την οποία τοποθετούμε τώρα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Πριν αρχίσει να βράζει η κρέμα, δηλαδή στους 84-85ºC, μόλις έχει δέσει ελαφρώς, την αποσύρουμε (πάνω απ’ αυτή τη θερμοκρασία η κρέμα «κόβει» γιατί ψήνεται ο κρόκος).

 

Την αδειάζουμε σε άλλο σκεύος για να μη μείνει στη ζεστή κατσαρόλα και ψηθεί περισσότερο το αυγό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση «Τα Άπαντα της Σοκολάτας».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου