Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Γιατί οι περισσότεροι κάνουμε λάθος χρήση του θαυματουργού σκόρδου

Είναι πια γνωστό ότι το σκόρδο αποτελεί ένα πανίσχυρο όπλο της φύσης, ενάντια σε ιούς και μικρόβια.

Αυτές τις ιδιότητες του τις προσδίνει η αλλισίνη, μια ουσία που δημιουργείται όταν υπάρξει ρήξη των ιστών του, για παράδειγμα, όταν κόβουμε ή πολτοποιούμε μια σκελίδα σκόρδο.

Για τη δημιουργία της απαιτούνται περίπου 10 λεπτά από τον τεμαζισμό ή την πολτοποίηση της σκελίδας του.

Και εδώ είναι το λάθος που

κάνουμε οι περισσότεροι. Δεν αφήνουμε αυτά τα 10 λεπτά να λειτουργήσουν ώστε να παραχθεί η αλλισίνη, και έτσι χάνουμε τις ευεργετικές ιδιότητες της.

Επίσης δεν πρέπει να παραμείνει το τεμαχισμένο σκόρδο εκτεθειμένο πολύ ώρα γιατί η αλλισίνη είναι μια ασταθής ένωση και μέσα σε 16 ώρες διασπάται σε άλλες ενώσεις.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα της χρήσης του σκόρδου, είναι το μαγείρεμα, που καταστρέφει τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του. Γι αυτό το λόγο το προτιμούμε ωμό, πάντα με τον κανόνα των 10 λεπτών, όσο κι αν η μυρωδιά και η αίσθηση καύσου μπορεί να μας ενοχλεί.

Στην περίπτωση όμως που θέλουμε να το προσθέσουμε στα φαγητά μας, τοαφήνουμε 10-15 λεπτά, αφού το τεμαχίσουμε, και μετά το βάζουμε μαζί με τα άλλα υλικά, και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και για λίγη ώρα, οπότε το σωστό είναι να το προσθέτουμε προς το τέλος του μαγειρέματος, για να μη χαθούν όλα τα θρεπτικά του συστατικά.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου