Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Έκτη αίσθηση. Πραγματικότητα ή παιχνίδια του νου;

 Σας έχει τύχει ποτέ να βλέπετε γύρω σας μόνο ύποπτα πρόσωπα, που έχουν εχθρικές διαθέσεις απέναντι σας; 

Να περπατάτε άσκοπα στην πόλη και ξαφνικά να βρίσκεστε σε ένα άγνωστο δρόμο;

Θέλετε να γυρίσετε πίσω, αλλά νιώθετε εχθρικά μάτια να σας κοιτούν πίσω από την πλάτη σας;

Ε, τότε είναι πιθανόν να βιώνετε μυστηριώδεις εκδηλώσεις τού νου, αυτές που αποκαλούμε έκτη αίσθηση.

Οι επιστήμονες

ερεύνησαν την ύπαρξη ή όχι μιας άλλης αίσθησης πέρα από τις πέντε γνωστές.

Η αίσθηση κινδύνου

Αν βλέπετε κάποιο θρίλερ και νιώθετε φόβο ή αμηχανία, δεν είναι περίεργο. Η βιομηχανία του   θεάματος  εκμεταλλεύεται όλους τους αυτόματους και υποσυνείδητους ψυχολογικούς μηχανισμούς που μας προκαλούν άγχος, φόβο ή πανικό. Σε τελική ανάλυση το να αισθανόμαστε φόβο δεν είναι απαραίτητα κακό, απεναντίας μπορεί να αποβεί ωφέλιμο. Ο φόβος στην εξέλιξη μας υπήρξε απαραίτητος για την επιβίωση μας, αρκεί να μην εμφανίζεται συχνά και εντελώς αδικαιολόγητα. Τότε μιλάμε για φοβίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια γιατρού.


Η διαίσθηση

Στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο κομμάτι τής νοητικής μας ζωής εκτυλίσσεται έξω από τη σφαίρα τής συνείδησης. Ο άνθρωπος πριν αρχίσει να μιλάει, για να επιβιώσει, διέθετε κυρίως την ικανότητα να διαισθάνεται τον κίνδυνο. Με αυτό τον τρόπο αντιδρούσε ενστικτωδώς είτε με την φυγή είτε με την επίθεση.

Η Νάνσι Έτκοφ, του Massachusets General Hospital στη Βοστόνη (ΗΠΑ), απέδειξε πρόσφατα ότι η γλώσσα εμποδίζει επίσης και την ικανότητά μας ν’ αντιλαμβανόμαστε τα ψέματα.

Αυτό μπορεί να σημαίνει πως η γλώσσα εμποδίζει τη διαισθητική ικανότητα μας.


Η υπόγεια σκέψη

Πρέπει όμως να δίνουμε εμπιστοσύνη στη διαίσθηση μας; Σε κάποιες περιπτώσεις σίγουρα.

Πως ένας επικεφαλής οικοδομικών εργασιών, δίνει ξαφνικά εντολή να φύγουν από το χώρο οι εργαζόμενοι, και λίγα λεπτά μετά καταρρέει το πάτωμα που στεκόντουσαν; Ή ένας γιατρός που δίνει αντιβίωση σε κάποιον χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος και λίγο αργότερα εμφανίζεται η λοίμωξη που αντιμετωπίζεται με αυτά τα φάρμακα;

Δεν υπάρχει τίποτα παράξενο σε αυτά. 

Ο έμπειρος επικεφαλής μπορεί να αφουγκραστεί το παραμικρό τρίξιμο ή ο γιατρός την πιο ανεπαίσθητη αλλαγή στην αναπνοή ή το χρώμα του ασθενούς.

Συχνά λοιπόν διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένας υπόγειος τρόπος σκέψης, ασυνείδητος και φαινομενικά αδικαιολόγητος ή άσκοπος. 

Διάσημοι επιστήμονες παραδέχτηκαν πως οδηγήθηκαν σε σημαντικές ανακαλύψεις, βασιζόμενοι σε ένα διαισθητικό τρόπο σκέψης.


Προσανατολισμός

Πειράματα έδειξαν ότι ακόμα και με δεμένα μάτια, άνθρωποι μπόρεσαν να προσανατολιστούν στο χώρο, μετά από αρκετές περιστροφές. Πώς το κατάφεραν; Πιθανόν χάρη σε κάποια κύτταρα του εγκεφάλου που λειτουργούν σαν πυξίδες και σε κάποια άλλα που ανασυγκροτούν τον τοπογραφικό χάρτη τού γύρω περιβάλλοντος.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ο ιππόκαμπος των πιθήκων περιέχει νευρώνες που ονομάζονται «κύτταρα του γεωγραφικού χάρτη ή NDR». Κάποια άλλα κύτταρα (τα κύτταρα πυξίδες), που βρίσκονται στον κροταφικό λοβό, πάνω απ το αφτί, ενημερώνουν τον υπόλοιπο εγκέφαλο προς ποια κατεύθυνση κοιτάζει το κεφάλι τού ζώου. 

Κάποια άλλα κύτταρα (τα κύτταρα πυξίδες), που βρίσκονται στον κροταφικό λοβό, πάνω από το αφτί, ενημερώνουν τον υπόλοιπο εγκέφαλο προς ποια κατεύθυνση κοιτάζει το κεφάλι τού ζώου. 

Υποθέτουν λοιπόν βάσιμα ότι το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με τον άνθρωπο.


Ο έρωτας; Από τη μύτη πιάνεται…

Είναι γνωστό πως στα ζώα η μύτη είναι δέκτης χημικών μηνυμάτων που ρυθμίζουν την αναπαραγωγική και την αμυντική συμπεριφορά. Αυτό μάλλον δεν έχει εφαρμογή στον άνθρωπο,  καθώς η αναπαραγωγική του συμπεριφορά είναι ανεξάρτητη από τις ορμόνες τού οίστρου, καθώς κι από τη μητρική συμπεριφορά. αν και ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται το αντίθετο. 

Η αίσθηση του χρόνου

Αρκετοί από εμάς ξυπνάμε λίγα λεπτά πριν κτυπήσει το ξυπνητήρι.

Όπως εξηγεί η Μάρθα Τζίλετε, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις (ΗΠΑ), ειδική στην έρευνα των βιολογικών ρολογιών. «Το πού ακριβώς εντοπίζεται αυτή η ικανότητα δεν το γνωρίζουμε. Υποψιάζομαι όμως ότι βασίζεται σε ενδείξεις που προκύπτουν από την ικανότητα του εσωτερικού μας ρολογιού να κρατά ένα ρυθμό 24 ωρών». 

Ο βασικός ωρολογιακός μηχανισμός, που ονομάζεται «υπερχιασματικός πυρήνας», βρίσκεται βυθισμένος στους δαιδάλους του εγκεφάλου μας και δεν είναι μεγαλύτερος από το κεφαλάκι μιας καρφίτσας.


Κυνηγοί φαντασμάτων

Πάντοτε ο άνθρωπος είχε την ελπίδα ότι ο νους του θα  μπορούσε να υπερβεί τους περιορισμούς τού υλικού κόσμου και να επικοινωνήσει τηλεπαθητικά με τους νεκρούς.

Η επιστημονική έρευνα του εγκεφάλου (νευροεπιστήμη) και της λειτουργίας του, δηλαδή των νοητικών φαινομένων (γνωσιακή επιστήμη και ψυχολογία), απομυθοποίησε οριστικά τον ανθρώπινο νου.

Τελικά ο νους δεν θα πάψει ποτέ να μας εκπλήσει με τις ανεξερεύνητες κρυφές του δυνατότητες!

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το blog μας, διαδώστε το στους φίλους σας https://thaymastoskosmos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου